Bun kräver bälte och alkolås i skolbussar

Hässleholm • Publicerad 20 maj 2005

I de upphandlingsunderlag som Barn- och utbildningsnämnden nu går ut med när det gäller skolbussar, så är kravet att skolbussarna ska vara försedda med trepunktsbälten för samtliga sittplatser samt att fordonet ska vara försett med alkolås.

Den beräknade kostnadspåverkan vid upphandlingen av elva bussar nästa år väntas uppgå till 825000 kronor. Året därpå väntas upphandlingen av 19 bussar bli drygt två miljoner dyrare. För 2008 års upphandling väntas kostnadsökningen bli cirka tre miljoner kronor.

Kostnader som kommunen är beredda att ta för att öka säkerheten i skoltransporterna.

En motion som moderaterna lade fram i januari 2002 vållade en del debatt i nämnden, även om en del av motionens innehåll var inaktuellt så yrkade de borgerliga oppositionspartierna att kommunen med det snaraste ska inrätta ett permanent högstadium på öster i Hässleholm. Men förslaget röstades ner av majoriteten som vill avvakta utvecklingen inom gymnasieskolan.

Enligt kommunens policy i leasingfrågor ska i princip endast personbilar leasas. Det innebär att barn- och utbildningsnämnden nu begär ett tilläggsanslag på 533000 kronor från kommunstyrelsen för inköp av nya kopieringsmaskiner till skolorna.

Ewe Nilsson

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.