Byavandring till möte med kommunalråd

Bredband och att skolan ska vara kvar är viktigt för Sörby. Det beskedet fick kommunalråden Bengt Andersson (s) och Lars Olsson (c), då man mötte byborna i går kväll.
Hässleholm • Publicerad 25 maj 2005
Kommunalråden Bengt Andersson (s) och Lars Olsson (c) fick svara på en hel del frågor på mötet. bilder: per rosenqvist
Kommunalråden Bengt Andersson (s) och Lars Olsson (c) fick svara på en hel del frågor på mötet. bilder: per rosenqvistFoto: 

Tisdagskvällens allmänna möte i skolans matsal blev rena byavandringen. 24 personer innebar att var åttonde invånare ställe upp när kommunledningen kallade till information.

– Vi vill ha en dialog. Berätta vad som händer och få reda på vad ni vill med byn, sade Bengt Andersson då han talade om kommunens vision om att vara en plats där man kan leva, uppleva, arbeta och lära.

Efter att ha berättat om en stark kommunal ekonomi och att befolkningsutvecklingen i kommunens glesbygd aldrig varit hotad, fick deltagarna veta att kommunens profil är nytänkande, kommunikation, natur och kultur.

– Det är vad vi kan sälja till omvärlden, påpekade Lars Olsson.

– Men det innebär inte att vi låter bli att satsa på idrottsrörelsen. Det kommer ni att märka framöver, fortsatte Bengt Andersson, när Fredrik Nilsson saknade föreningslivet i visionen. – Däremot kan man inte säga generellt att skolan och omsorgen är dålig. Alla skattepengar kommunen får in plus ytterligare hundra miljoner av statsbidrag används till skola, vård och omsorg. Samtidigt gör kommunens storlek och ålderssammansättningen att vi har en dyrare äldreomsorg än storstäderna, förklarade Lars Olsson.

Den första konkreta frågan som kommunledningen fick var från Ewa Barnekow, som undrade hur det blev med bredband till Sörby.

Lars Olsson konstaterade att Sörby var för litet för att man skulle få del av det skånska baspaketet som skulle ge alla orter, med mer än 200 invånare, bredband.

– Men kommunen har tagit beslut om att också själv finansiera. Med bibehållen nivå skulle det ta fyra år att utrusta de återstående telestationerna med optisk fiberkabel.

Däremot irriterade det byborna att bredbandet från Vinslöv kopplats på kraftledningen som går precis utanför byn men att man inte själva kunde bli påkopplade. Det blev en samvetsfråga för flera bybor när Bengt Andersson frågade om man valt Sörby som bostadsort för att det är lagom stort eller för att man vill att byn ska utvecklas.

Anette Larsson slog vakt om skolan och att unga familjer flyttar in. Medan Fredrik Nilsson som flyttat ut från Vinslöv betonade att hans Sörbykompisar både hade bättre betyg och fått bättre jobb. Man är inte sämre för att man gått i en byskola. De är i stället stolta för att de gjort det.

– Det är ett politisk beslut att skolan ska vara kvar. En kommunal grundservice och vi tror på skolans framtid, fortsatte Lars Olsson.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se

SÖRBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.