Bygget på Norra Station följer tids- planen

”Kunskapsbyn” Norra Station mot sitt förverkligande. Ett hundramiljonersbyggge som går framåt som om det vore på räls.
Hässleholm • Publicerad 30 januari 2003
Byggmöte på onsdagen. Från vänster byggledaren Bengt Hassel, projektledaren Kent Johannesson och platschefen Jan-Inge Jonsson.
Byggmöte på onsdagen. Från vänster byggledaren Bengt Hassel, projektledaren Kent Johannesson och platschefen Jan-Inge Jonsson.Foto: 
Hässleholms satsning på IT-utbildning.
Hässleholms satsning på IT-utbildning.Foto: 
Kranföraren Rolf Pettersson har en högt uppsatt position.Bilder: LASSE OTTOSSON
Kranföraren Rolf Pettersson har en högt uppsatt position.Bilder: LASSE OTTOSSONFoto: 

Hela hösten var fantastisk. Byggnationen startade den 26 augusti när det färdiggjutna hisschaktet sattes på plats. Semestern hade använts till schaktningsarbetet, berättar platschefen Jan-Inge Jonsson. – Det går inte bortse att vädret varit på vår sida. Vi har haft tur, följer tidsplaneringen och ska bli klar i tid till slutbesiktning som är bestämd till veckan efter midsommar. Ganska så precis ett år efter ”första spadtaget” som togs den 17 juni i fjor. – Golvläggarna som börjar om två månader är imponerade över underlaget. Bjälklagsgjutningen görs på plats och då vill man ha fint väder. Här var det stora gjutningar på tusen kvadratmeter åt gången och pågick mellan 06-24. Sex sådana gjutningar har vi gjort–6000 kvadratmeter och av dem var det bara 150 vi fick regn på. – Det är inte lätt att fjorton dager i förväg att hitta rätt dag i väderkartan. Men vi hade tur, och golvläggarna slipper därför undan en hel del spackling eftersom regnet orsakar ojämnheter. Det är två huskropparna som nu växt upp och förändrat bilden i kvarteret Donatorn väster om järnvägsstationen. Huset utmed Kaptensgatan kommer att innehålla dels 2500 kvadratmeter utbildningslokaler, dels 1000 kvadratmeter uthyrningsbara kontor. i Byggnaden utmed Brunnsgatan blir det konferens- och föreläsningssalar i plan 1, samt 46 studentbostäder i andra och tredje plan. – Mellan dem kommer det också att bli ett café, och som samtidigt kommer att fungera som en förbindelsegång mellan byggnaderna. Det berättar Kent Johannesson som är projektledare på kommunala Hässleholms Industribyggnads Ab. – Det finns ytterligare två etapper i det här projektet, men om och när de ska förverkligas är inte beslutat. Det blir då fler utbildningslokaler men också för uthyrning. – Från beställarens sida upplever vi att det är en byggarbetsplats med mycket god arbetsanda. Projektgenomgången som generalentreprenören Thage Anderssons har med alla som jobbar här, gör att de är delaktiga i det som sker. Byggledaren Bengt Hassel berömmer också entreprenören för beslutet att vädersäkra arbetsplatsen. Det vill säga att man i princip byggt in hela arbetsplatsen i ett tält. – Det är värt merkostnaden. Minskar risken för framtida fukt- och mögelskador, gör att man kan göra papp- och plåtarbeten mitt i vintern exempelvis. Men största vinsten är att de som jobbar här får en bra arbetsmiljö, som i sin tur leder till mindre sjukfrånvaro. Helt klart är det så, kommenter Jan-Inge Jonson – Vi kan jobba effektivt mellan sju och fyra. Annars hade vi idag (läs onsdag) fått t börja med att skotta snö, och på tisdagen fått länspumpa efter allt regnet. Inga sura gubbar utan de 33 som är här nu, kan jobba i en torr miljö! jan-Tuve Truedsson 0451-830 50 jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.