Chefer inte ansvariga för dödsolycka

De två cheferna på Transformator Service i Hässleholm slipper straff för dödsolyckan som inträffade på företaget för tre år sedan. Tingsrätten ogillar åtalet för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.
Hässleholm • Publicerad 10 januari 2012

Tre år efter olyckan inleddes rättegången mot Transformator Service och två chefer på företaget. Efter fem dagars förhandling yrkade åklagaren på villkorlig dom samt företagsbot på en miljon kronor för vållande till annans död.

I går meddelade tingsrätten domen. Åtalet mot företaget och de två åtalade cheferna ogillas.

Rätten konstaterar att de båda tilltalade har åsidosatt sitt ansvar enligt arbetsmiljölagen och av oaktsamhet vållat den 49-årige mannens död.

– Det är emellertid inte varje avvikelse från det helt aktsamma som är straffbart utan för straffbarhet krävs att avvikelsen är klandervärd, skriver tingsrätten domen.

Det var den 4 december 2008 som en transformator stängdes ned sedan gas- eller tryckvaktsskyddet trätt in. Transformator Service, som utför reparationer av transformatorer åt de flesta större energibolagen i Sydsverige, fick i uppdrag att titta närmare på den. Dagen därpå utfördes arbetet sedan transformatorn transporterats till företaget. Omkring 4 000 liter olja tömdes och en 49-årig man påbörjade reparationen. Med hjälp av en gaslåga värmdes packningen till isolatorerna för att kunna öppna upp transformatorn. En kraftig explosion inträffade och det 700 kilo tunga locket som mannen satt på flög upp i taket. 49-åringen avled till följd av skadorna.

Under rättegången hördes flera personer, bland annat experter på området. Det konstaterades att en skiljevägg mellan lindningskopplaren och huvudtanken spruckit och att olja läckt ut varpå acetylengas och vätgas antänts.

Åklagaren menade att arbetsmetoden med gaslåga inte var säker och företaget svarade med att man arbetat med den metoden i 40 år. Ingen av cheferna hade hört talas om en liknande olycka.

Tingsrätten menar att olyckan kunde ha förhindrats om en värmepistol använts i stället samt att det inte fanns några skriftliga säkerhetsföreskrifter om hur arbetet skulle utföras.

Efter olyckan har rutinerna skärpts och vid liknande arbeten används numera en värmepistol.

Domstolen skriver i domen att cheferna inte fullgjort sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen, men att dödsolyckan uppstått på grund av mycket ovanliga omständigheter. De båda tilltalade fälls därför inte för vållande till annans död.

Företaget slipper även böter på en miljon kronor.

Marcus Haraldsson
Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.