Dansk polis begär chauffören utlämnad

Hässleholm • Publicerad 6 augusti 2004

Polisen i Köge i Danmark begärde på torsdagen den 39-årige tyske chauffören utlämnad misstänkt för stöld av den trailer som innehöll 21 ton skinkor till ett värde av 250000 danska kronor.

Det var i tisdags som polisen i Hässleholm tog hand om den stulna danska trailern med 21 ton färska grisskinkor. Polisen beslagtog också den dragbil som ägs av den tyske chauffören.

Senare på kvällen sökte chauffören upp polisen och anmälde att dragbil och trailer var borta från den plats där han ställt upp ekipaget.

Detta ledde till att jourhavande åklagare beslöt att anhålla mannen misstänkt för häleri av det stulna köttpartiet.

Chauffören som förnekar brott, säger att han fraktat en trailer från södra Tyskland upp till Hamburg. I Hamburg letade han efter en återfrakt till sina hemtrakter i Sydtyskland. Det var då han kom i kontakt med ett par personer som begärde hans hjälp att köra en trailer från Köge till Sverige.

Chauffören har inte kunnat ge någon förklaring till varför han anlände till Hässleholm redan i onsdags i förra veckan. En del av lasten av skinkor har försvunnit från Köge till Hässleholm. Chauffören har inte kunnat peka ut sina uppdragsgivare.

De danska myndigheterna begärde på torsdagen chauffören häktad i sin frånvaro samtidigt som åklagarmyndigheten i Kristianstad fick en begäran om att den anhållne skulle utlämnas till Danmark för vidare utredning kring stölden. Köttlasten har återförts till Danmark, men trots att köttet förvarats under kyla så kan det inte längre användas som människoföda.

Ewe Nilsson

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.