De vill ta reda på killars världssyn

Hässleholm Artikeln publicerades

”Vi är mer intresserade av killarnas syn på världen än världens syn på killar.” Skaparna av samtalsprojektet Din Bror vill nå ut till de som präglas av myten om manlighet.

HÄSSLEHOLM. – Det finns så få forum för män att dela med sig av sina tankar, funderingar och utmaningar, säger Tyko Granberger.

2004 startade han tillsammans med Driton Rama och senare Genc Uka samtalsgrupper i Kristianstad vid sidan om sina ordinarie jobb. Sedan tre år tillbaka jobbar de med Din Bror-metoden på heltid.

– Det mest tydliga resultatet är att när ungdomarna får dela med sig av det de bär på minskar deras stress. Då minskar också impulsiviteten i deras handlingar. Det blir mindre våld, mindre självskadebeteende och mindre ohälsa, säger Tyko Granberger.

  Din Bror har haft ett nära samarbete med Mötesplats Ljungdala under två år och snart ska samtalsgrupper drivas från Hässleholm.

  Arbetet är indelat i tre delar: Samtalsverksamhet, individstöd och lägerverksamhet.

  De fokuserar främst på killar mellan 14–18 år ur ett mångkulturellt perspektiv.

  – Vi försöker lista ut hur myten om manligheten påverkar och hämmar oss. Det finns en forskare som säger det så bra, ”kvinnor kan inte höra vad männen inte säger”.

  Genc Uka talar om skyddsnäten som finns i samhället som medborgarna kan ta del av.

  – Men många har inte känt till hur systemet i Sverige fungerar och i många fall har familjen ersatt staten.

  Driton Rama berättar att hans familj efter många flyttar hamnade i Kristianstad för att hans pappa hade hört att det fanns många albanska familjer där. Där kunde man känna sig trygg.

  – Vi kan inte bli föräldrar till killarna, vi kan inte bli deras lärare. Det närmaste vi kan komma är att bli storebröder.