Demonstration för en oberoende press

I konkurrens med andra valdebatter och öppna valstugor höll "gruppen för fri oberoende press" en demonstration på Stortorget i Hässleholm vid lunchtid.
Hässleholm • Publicerad 30 augusti 2014
Foto: 

I fokus stod turerna på Norra Skåne, där den granskande reportern Berit Önell sagts upp, rent formellt på grund av arbetsbrist. Men att det varit andra grunder för uppsägningen, det vill säga efter lokala politikers påtryckningar, var de närvarande överens om.

- Vi har kallat till demonstration för att få fram partierna ur skyttegravarna, sa Henrik Hedman, företrädare för gruppen.

De lokala partierna var inbjudna att deklarera sitt stöd för fri och oberoende press, något Peter Groth (MP) välkomnade. Snarare har det varit brist på granskade journalistik tidigare, innan Norra Skåne inledde sina granskningar, tyckte han.

Björn Widmark från Folkets Väl, skrädde inte orden. Han påpekade att såväl Socialdemokraterna som de styrande Centern och Moderaterna har lika stor del i skandalerna om bland annat Dryport, Hibab-affären, parkeringshus och trygghetsboendet Pärlan. Affärer som, enligt plakat vid demonstrationen, skulle kostat kommunen 700 miljoner kronor men som stoppats tack vare tidningens granskningar.

Visst har det förekommit fel i artiklarna.

- Men det är endast i detaljer, påpekade han.

Även representater från Folkpartiet och Socialistiska partiet gjorde uttalande till stöd för en fri och oberoende press.

Lisa Kron
Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.