Det blir förmodligen inte fler vindskydd

Vindskydden Birk och Birka har varit en mindre succé under sin premiärmånad. Men planerna på ett tredje och större skydd slopas nu, till följd av för dålig kostnadskontroll. Ett olyckligt beslut, säger kommunekolog Lars-Erik Williams.
Hovdala • Publicerad 7 augusti 2019 • Uppdaterad 8 augusti 2019
Vindskydden öppnades 1 juli och blev snabbt en succé. Det har dock kostat mer än beräknat, vilket nu gör att ett tredje, större, vindskydd inte kommer att byggas som planerat.
Vindskydden öppnades 1 juli och blev snabbt en succé. Det har dock kostat mer än beräknat, vilket nu gör att ett tredje, större, vindskydd inte kommer att byggas som planerat.Foto: Annika Majak

De stugliknande vindskydden Birk och Birka invigdes i början av juli och har fått stor uppmärksamhet. Planen var att påbörja bygget av ett tredje och större vindskydd, Ronja, under hösten.

Problemet har varit att kostnaderna skenat i samband med bygget av de två mindre vindskydden, bland annat till följd av materialval, konsulter, arbetskostnader och arkitektkostnader.

Av projektets ursprungliga medel på drygt 800 000 kronor återstår endast 66 000 kronor och kommunekologen Lars-Erik Williams bad därför miljö– och byggnadsnämndens arbetsutskott om ytterligare 134 000 kronor för att kunna färdigställa Ronja. Pengarna skulle tas från natur– och friluftsrådets budget.

Under onsdagen meddelade nämndens arbetsutskott att man säger nej till mer pengar.

– Man måste skilja på investering och drift. Man skulle hållit sig till kalkylen. Det är tråkigt att det gått såhär långt men den tredje stugan blir inte av, säger Kenny Hansson (M), nämndens ordförande.

Kenny Hansson och Paul Thurn (SD) var överens medan Lars Olsson (C) ville gå vidare med ett tredje vindskydd.

Kenny Hansson litar heller inte på att ett tillskott på 134 000 kronor skulle ha räckt, givet att kostnaderna för de två första vindskydden blev högre än väntat.

– Jag ser det inte som en rimlig kalkyl.

Projektet har tilldelats 300 000 kronor i ett så kallat LONA-bidrag (Lokala naturvårdsprojekt) som fördelas av Naturvårdsverket. En del av dessa pengar måste sannolikt betalas tillbaka eftersom Ronja inte byggs.

Det kan handla om i storleksordningen samma belopp som äskades för att färdigställa Ronja.

Det är en principsak?

– Ja, jag betalar hellre tillbaka pengarna, säger Kenny Hansson (M), som istället hoppas att lokala sponsorer kan bistå med pengar för att bygga det sista vindskyddet.

Enligt nättidningen Frilagt har även kultur- och fritidsförvaltningen samt miljö- och stadsbyggnadskontoret haft kostnader i samband med projektet, som gör att kostnaden redan i dag nått 1 163 700 kronor. Det ska jämföras med de tillgängliga medel på drygt 800 000 som presenterats i samband med projektet.

Lars-Erik Williams, kommunekolog, säger att det kostar lika mycket att inte bygga vindskyddet som att bygga det.
Lars-Erik Williams, kommunekolog, säger att det kostar lika mycket att inte bygga vindskyddet som att bygga det.

Kommunekolog Lars-Erik Williams anser att beskedet kom oväntat.

– Jag är jättebesviken och tycker att det är ett olycklig besked. Nu får vi betala tillbaka bidragspengar. Det kostar lika mycket att inte få ett vindskydd till som att få ett.

Han tror att 200 000 kronor hade räckt för att färdigställa Ronja.

– Vi har redan det mesta av materialet och arkitektkostnaderna är betalda.

Arkitektkostnaden slutade på runt 150 000 kronor, enligt Lars-Erik Williams.

– Men det är inte vilka vindskydd som helst. Vi ville ha något unikt.

Gästerna har uppenbarligen tilltalats av Birk och Birka. Av 62 bokningsbara nätter i juli bokades 41. Gästerna kommer från hela Skåne.

Andreas Lovén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.