Drömyrket är statsminister

I morgon, fredag, ska Kenny Hansson, elev på Hässleholms tekniska skola, tala i riksdagshuset i Stockholm under Ungdomens riksdag.
Hässleholm • Publicerad 30 januari 2014
Mot talarstolen. Kenny Hansson, elev på Hässleholms tekniska skola, ska tala i riksdagen på fredag.
Mot talarstolen. Kenny Hansson, elev på Hässleholms tekniska skola, ska tala i riksdagen på fredag.Foto: Foto: Tommy Svensson
Foto: Foto: Tommy Svensson

– Jag tycker det ska bli spännande, jag ser det som en övning inför en politisk karriär. Men jag är också sjukt nervös, utbrister Kenny Hansson med en upprymd stämma.

Det är representanter från 108 utvalda klasser i hela landet som möts i riksdagen på fredag, varav fyra klasser från HTS som skickar vardera tre till fyra representanter.

– Vi åker från Hässleholm på torsdagen, övernattar på vandrarhem och tillbringa hela fredagen i riksdagen.

Kenny Hansson har trots sin unga ålder en lång politisk erfarenhet bakom sig. Han gick med i Moderata ungdomsförbundet (MUF) som 14-åring år 2010, blev invald i styrelsen för MUF Göinge och blev ordförande för föreningen 2013. I högstadiet var han prao i riksdagen och prao hos Hässleholms dåvarande kommunalråd Urban Widmark (M).

– Mitt drömyrke är statsminister. Jag vill jobba med politik på heltid, på kommunal, regional eller riksnivå.

Vad är det som lockar med politiken?

– Känslan att ord blir verklighet, att man kan göra verklighet av förslag. Det finns mycket att göra, man kan göra skillnad.

Vem är din politiska förebild?

– Anders Borg. Han kör sitt eget race, vågar vara sig själv. Det leder till att folk får förtroende för honom

Vad tycker du om Gustav Fridolin?

– Bortsett från hans politiska åsikter är han bra. Han visar att unga kan vara politiker. Vi har en liknande bakgrund, båda kommer vi från små orter och engagerade oss politiskt i tidig ålder.

Vad säger du till dem som säger att du inte har någon livserfarenhet och därför inte är mogen att fatta politiska beslut? Eller som tycker att man ska ha kul och roa sig i ungdomen,

i stället för att syssla med politik?

– Jag har varit med i politiken i fyra år och har jobbat sedan jag var åtta år, med dörrförsäljning bland annat av tidningar. Nu jobbar jag på MacDonalds och hjälper elevkåren på Linnéskolan med bland annat mötesteknik. Man kan både ha roligt och vara aktiv i politiken. Politik har varit min hobby sedan jag gick i trean.

Var står du ideologiskt?

– Jag är 60 procent konservativ och 40 procent liberal. Jag tror exempelvis stenhårt på totalförbud för narkotika, men vill släppa Systembolagets monopol på alkoholförsäljning.

Maria Sällberg
Jörgen Jörgensen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.