Dumpad ammunition kollas
Under veckan är marinen på plats vid Finjasjön för att kontrollera dumpningarnas utbredning och skicket på ammunitionen som ligger på sjöns botten.
– Ammunitionen började bli instabil och då tyckte man att det var en bra idé att dumpa den i sjön, eftersom man hade ett annat miljötänk än vad vi har i dag. Det skedde 1954, säger Jimmie Adamsson, informationschef i tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona, och förklarar att detta gjordes på flera ställen runt om i Sverige efter andra världskriget.
Lådor på bottnen
Denna veckan ska röjdykare från tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona dyka i Finjasjön för att kontrollera ammunitionen. Ammunitionen som dumpats ligger i lådor i dyn på sjöns botten och dokumenterades av Försvarsmakten när den dumpades.
Det handlar om luftvärnammunition i form av 22 600 stycken 20-millimeterspatroner och 1 400 tillhörande tändrör.
Men för att vara helt säkra på att ammunition inte dumpats på fler ställen än de områden som dokumenterats och för att se om det i så fall kan finnas annan typ av ammunition i vattnet dyker man nu i sjön. Syftet är också att ta reda på hur ammunitionen åldrats när den legat under vattenytan i så många år.
Ska ligga kvar
Inför dykningarna var man på plats i förra veckan med ekolod och sökte på botten med en speciell farkost för att på så sätt förbereda dykarna.
Att plocka upp ammunitionen är inte planerat. Enligt Jimmie Adamsson är det bästa att låta den ligga kvar.
– Den är inte farlig där den ligger. Den fäller ut lite tungmetaller men inte så att det är skadligt, säger han och konstaterar att den inte heller ska vara farlig för människor då den ska ligga en bit ner i dyn.