Efter 70 år får Vinslöv en ny hembygdsbok

VINSLÖV. Efter tio års planering och fem års intensivt arbete, ligger nu Vinslövs hembygdsbok klar för försäljning. Hembygdsföreningen hoppas att det skall bli en självklar lokal julklapp för många Vinslövsbor. – Den som ska ha äran av det här arbetet är vår sekreterare Ture Persson. Det var han som tog tag i det och såg till att det blev en bok, påpekar ordföranden Bertil Jönsson.
Hässleholm • Publicerad 23 november 2001

– Ture har planerat och engagerat skribenter, redigerat och sammanställt materialet, gjort arkivstudier och kollat fakta. ”Winslöf och dess omnejd” som är bokens titel, är en fortsättning på ”Flydda dagar” och ”Ur Vinslövs och Nävlinge krönikeböcker”. Den sista gavs ut 1932 och det har således dröjt nära 70 år, konstaterar Bertil Jönsson. – Sedan 1870 har Vinslöv genomgått en ofantlig utveckling och det är det som skildras i boken. Men materialet var så omfattande så att det får bli två böcker. Fortsättningen är redan klar, så del II är planerad att ges ut till nästa jul. – Det är en sammanställning och dokumentation av Vinslövs historia från självhushållningens tid, under industrialiseringens framväxt och det fortsatta accelererande tempot i vårt samhälle. Ett uppslagsverk man kan ta till om man blir oense om något årtal eller händelse. Allt intresserar säkert inte alla men alla kan säkert hitta något av intresse. Gamla kort av hus och gatumiljön vet vi att alltid lockar. Det och Vinslövs historia är viktigt att bevara, säger Bertil Jönson. Boken som Vinslövs Hembygdsförening börjar sälja idag är på drygt 250 sidor. – Den är upplagd i ett antal artiklar och självklart startar det med järnvägens tillkomst på 1865. Det är då utvecklingen började ta fart, säger Bengt Hellbring som är styrelseledamot i hembygdsföreningen. – Materialet finns dock inte samlat i någon kronologisk ordning utan områdesvis med artiklar om skolundervisning, företag, äldrevård, föreningslivet, men också om händelser ute i byarna Åraslöv, Vanneberga och Lommarp. – Första boken slutar ungefär med 1860-talet. Men en vis tidsmässig överlappning blir det i de olika ämnesområdena med nästa bok. Kommunsammanslagningen 1974 som jag själv skrivit om kommer först i nästa bok, påpekar Bengt Hellbring. Fotnot: Hembygdsföreningen säljer boken vid sparbanken idag och näta lördag, samt på julskyltsöndagen i Tallparken. Dessutom säljs den i Väntjänstens lokaler vid torget samt av Hässleholms bokhandel på vardagar. jan-tuve.truedsson @kristianstadsbladet.se

Av Jan-Tuve Truedsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.