Annons

Eftersöksjägare gick bet i SM – satsar på 2002

VINSLÖV. Det blev ingen SM-titel för Kenneth Book och Gunnar Carlsson i eftersöksjakt. Men de två har fått blodad tand och kommer igen med nya hundar nästa år.
Hässleholm • Publicerad 1 oktober 2001

Den 28 och 28 september gick SM i eftersök i Östermalma, på Svenska Jägarförbundets gård, utanför Stockholm. – Vi kom i mål i alla fall. Jag måste säga att jag är imponerad av arrangemanget och har mycket med mig i bagaget att lära ut därhemma, säger Kenneth Book som hade Oliver, en blandras mellan golden retriever och gråhund, med sig. Tillsammans med Gunnar Carlsson och hans hund Ayla, en bayersk viltspårhund, kvalade de i somras in till SM som representanter för Skåne och Halland. I varje ekipage ingår två personer och två hundar. I tävlingen ingår flera olika moment såsom skriftligt prov i både biologi och djuranatomi, veterinärbesiktning av hundarna, jägarnas uppträdande och utrustning och – det moment som kan ge många poäng – själva eftersöksjakten. Eftersöksjakten var minst sagt klurigt upplagd i år. Det visade sig att två vildsvinskultingar var skottskadade av ett och samma skott, en skjuten i levern och en i benet. De två hade stått i närheten av varandra när skottet träffade den ena i levern, kulan vek av och träffade vildsvinet som stod intill i benet. – Det är som att lägga ett pussel. Det tog lite tid i början att få bitarna att falla på plats. Men vi kom i mål precis över tidsgränsen två timmar, förklarar Kenneth Book. Det här var det tredje SM som avgörs i eftersök. Domarna hade svårt att skilja två ekipage åt, därför blev det en delad förstaplacering. Samtliga övriga tio ekipage, däribland Kenneth Book och Gunnar Carlsson, blev tvåa, utan någon inbördes rangordning. – Oerhört lärorikt. Med bra domare, säger Kenneth Book som redan beslutat att tillsammans med Gunnar Carlsson tävla även nästa år. – Men reglerna säger att vi inte får ha samma hundar med oss, vi måste ha andra. Det går säkert att ordna, säger Kenneth Book tvärsäkert. ingalill.bengtsson @kristianstadsbladet.se

Av Inga-Lill Bengtsson 044-47 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons