Annons

En av Sveriges värsta platser – nu ska gifterna ångas bort: ”Vill komma igång”

Den har klassats som en av Sveriges allra giftigaste platser – en före detta kemtvätt i kvarteret Garvaren, centralt i Hässleholm.
Nu står Hässleholms kommun, länsstyrelsen och Naturvårdsverket beredda att med BT Kemi-metoden ånga upp de cancerogena ämnena ur marken.
– Vi vill komma igång med saneringen 2025, säger projektledaren Mathias Jönsson.
Eon höll på att sätta stopp för planen – men nu ser det ut som om elen ska räcka till.
Hässleholm • Publicerad 17 september 2024
Tomten är belägen mitt i ett villakvarter. För två år sedan ville fastighetsägaren sälja – då köpte Hässleholms kommun den för 2,4 miljoner kronor, i syfte att säkerställa en sanering.
Tomten är belägen mitt i ett villakvarter. För två år sedan ville fastighetsägaren sälja – då köpte Hässleholms kommun den för 2,4 miljoner kronor, i syfte att säkerställa en sanering.Foto: Simon Rehnström

Den gamla kemtvätten mellan Nygatan och Drottninggatan – centralt i ett bostadsområde i Hässleholm – har i åratal legat högt på länsstyrelsens lista över Skånes mest förorenade platser. En sanering har även nationellt pekats ut som viktig. I såväl marken som i grundvattnet finns nämligen mycket höga halter av det cancerframkallande lösningsmedlet perkloretylen.

Riskerna för människor och miljö bedöms som stora.

Annons

Nu har Naturvårdsverket skjutit till mångmiljonbelopp och det finns en tydlig plan. Gifterna ska ångas upp ur marken genom så kallad termisk sanering – en teknik som användes vid BT Kemi i Teckomatorp. Där ångade man med stor framgång bort över tusen kilo av perkloretylen.

Fakta

Förorenade platser

I Hässleholm har det identifierats 348 förorenade platser. År 2018 var 179 av dem inventerade och riskklassade. Fem av dem hamnade i riskklass ett, det vill säga innebar ”mycket stor risk”.

Kärråkra impregneringsanläggning.

Den före detta kemtvätten på Nygatan.

Gamla Eftec/Dinol vid Industrigatan.

Qpoolen-tomten.

Tidigare Björstorps träförädling, Emmaljunga.

Se vilka förorenade platser som finns där du bor:

https://ext-geoportal.lansstyrelsen.se/standard/?appid=ed0d3fde3cc9479f9688c2b2969fd38c

Men en tid såg planerna ut att stupa på Eon, som sade sig ha ”vänt på alla stenar” och inte ansåg sig kunna skaka fram den efterfrågade kapaciteten förrän de nya tryckpunkterna står klara i Hässleholm. Det är – enligt prognosen – fjärde kvartalet 2028.

Alltför sent, enligt kommunen.

– Vi vill komma igång med saneringen 2025 för att säkerställa bidragsfinansiering genom Naturvårdsverket. Hur bidragsmöjligheten ser ut 2028 och framåt är till viss del oviss då det beror på hur regeringen väljer att fördelar sin budget och tilldelning till Naturvårdsverket, uppger kommunens projektledare Mathias Jönsson.

Mathias Jönsson hoppas att saneringen kan påbörjas i april. Den beräknas ta upp till sju månader.
Mathias Jönsson hoppas att saneringen kan påbörjas i april. Den beräknas ta upp till sju månader.Foto: Mikael Persson

Efter en dialog ser problemet nu ut att lösa sig.

– Vi hade ett nytt möte med Eon för att hitta möjliga vägar framåt. Som det ser ut nu så kommer Eon troligen kunna leverera den effekt som projektet kräver under 2025., berättar Mathias Jönsson.

Om allt går enligt planerna kan den kraftigt förorenade marken börja saneras i april månad. Arbetet väntas ta sex till sju månader.

Jorden och ytligt berg ska då värmas upp till minst 100 grader. Vid BT Kemi borrade man ner ett par hundra doppvärmare som fick hetta upp jorden till hela 300 grader. Det gjorde att gifterna förångades och kunde sugas upp med sugrör till en reningsanläggning.

I Teckomatorp borrades närmare 300 hål, som försågs med värmare som hetta upp marken till 300 grader. Gifterna förångades och togs om hand i filter ovan jord.
I Teckomatorp borrades närmare 300 hål, som försågs med värmare som hetta upp marken till 300 grader. Gifterna förångades och togs om hand i filter ovan jord.Foto: Johan Nilsson/TT

Utöver vid BT Kemi har metoden framgångsrikt bland annat använts vid en före detta textilindustri i Varberg och vid en tidigare kemtvätt i Skäggered, Mölndal.

Det är framförallt i uppvärmningsfasen som väldigt mycket energi går åt. I Hässleholms fall har föroreningarna gått på djupet och man behöver värma upp marken fem till sju meter ner. Tanken är att värma mest nattetid – när den övriga belastningen på elnätet är som minst.

Annons

Kostnaden bedöms till mellan 30 och 40 miljoner kronor.

– Arbetet med saneringen är 100 procent bidragsfinansierat genom Naturvårdsverket, säger Mathias Jönsson.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons