GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Endurokörning på Hovdala har stoppats

Förvaltningschefen stoppade endurokörning på Hovdalaområdet. Nämnden gav senare dispens. Nu sätter överklagande stopp för körning ändå, eftersom dispensen inte hann vinna laga kraft.
Hässleholm • Publicerad 30 augusti 2019
Det är många intressekonflikter och åsikter om enduron vara eller icke-vara på Hovdala.
Det är många intressekonflikter och åsikter om enduron vara eller icke-vara på Hovdala.
Foto: Marcus Palmgren

Det har varit många turer kring endurokörningens vara eller icke-vara i Hovdalaområdet genom åren. Det senaste budet, levererat av miljö– och byggnadsnämnden i våras, var att klubben FMCK fick dispens att köra ytterligare två år, till 30 juni år 2021.

Beslutet vann dock inte laga kraft eftersom det överklagades till Länsstyrelsen av Göingebygdens biologiska förening och Skånes ornitologiska förening, samt tre privatpersoner.

Det är istället ett tidigare beslut, taget av miljöchef Sven-Inge Svensson, som gäller. Han avvisade i fjol ett önskemål om förlängd dispens och därför har det varit olagligt att köra sedan 30 juni i sommar. Ett besked som tog Enduroklubbens ordförande Stefan Eriksson på sängen.

– Vi har inte fått något besked om att beslutet var överklagat och att vi kört olagligt. Så får det inte lova att gå till. Man kan inte behandla en förening så, säger Stefan Eriksson.

Det innebär inte bara att klubben begått en lagöverträdelse utan även att förarnas försäkringar inte gällt, i händelse av skada.

Nu blir klubben tvingad att ställa in all körning, inklusive tävlingar och planeringen för SM nästa år.

– Jag är jäkligt besviken över att vi behandlas såhär. Vi trodde att vi hade två år på oss att i lugn och ro hitta en annan plats att köra enduro, säger Stefan Eriksson.

Kenny Hansson (M), ordförande i miljö– och byggnadsnämnden, är kritisk till hur förvaltningen och miljöchef Sven-Inge Svensson hanterat ärendet.

– Förvaltningslagen säger att ett beslut (nämndens) får verkställas omedelbart om beslutet endast gäller tillfälligt. Dispensen skulle ju gå ut den 30 juni, 2021. Då skulle klubben ha kunnat kört enduro medan överklaganden behandlas.

Kenny Hansson är ”mycket bekymrad” över ärendet.

– Det är ett politiskt känsligt ärende som det gått prestige i. Det är fruktansvärt.

I den andra vågskålen ligger att Hovdala är utpekat som tyst område, där bullrande verksamheter är olämpliga. Här finns även vandringsleder och ett stort antal fladdermusarter.

Miljöchef Sven-Inge Svensson anser sig ha fog för sin hållning.

– Det är förbud som gäller. vilket har stöd av terrängkörningslagen och miljöbalken. Länsstyrelsen är också på vår sida. Det finns ingen prestige från min sida utan jag presenterar fakta, hur lagen ska tolkas. Att politiker inte förstår det är trist.

Föreningen fick ingen information om att förbudet trädde i kraft den 30 juni. Handläggaren i ärendet förklarar att hon tog över ärendet från en kollega som blev mammaledig.

Sven-Inge Svensson tar på sig att beskedet inte kommunicerades med FMCK.

– Det vore snyggt om jag hade informerat klubben, det kunde jag ha gjort.

Kenny Hansson (M) kommer nu att arbeta vidare för att lösa problemet som uppstått.

– Jag har krävt att få ut vilka lagrum som förvaltningen lutat sig på när de uttryckt att verksamheten är olaglig.

Sven-Inge Svensson och Kenny Hansson har inlett en diskussion i frågan.

Andreas Lovén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.