Annons

Ericssons invigde nya lokaler

HÄSSLEHOLM. Ericssons kontor i Hässleholm har efter många år av platsbrist och nödlösningar, fått möjlighet att ta över de gamla bibliotekslokalerna. Sedan årsskiftet är man ett fristående designkontor, och på onsdagen invigdes de nya lokalerna efter nio månaders ombyggnad.
Hässleholm • Publicerad 20 september 2001
Flaggan hissad. Ericssons invigde på onsdagen nya lokaler i Hässleholm. Platschefen Geza Balint (till vänster) samt Lars-Göran Nilsson som hållit i ombyggnaden.
Flaggan hissad. Ericssons invigde på onsdagen nya lokaler i Hässleholm. Platschefen Geza Balint (till vänster) samt Lars-Göran Nilsson som hållit i ombyggnaden.Foto: 
Klart. Efter många års platsbrist och nödlösningar kunde Hässleholms största IT-företag–Ericssons–inviga nya lokaler på onsdagen. Platschefen Geza Balint (till höger) och Lars-Göran Nilsson, som varit totalansvarig för ombyggnaden.Bilder:
Klart. Efter många års platsbrist och nödlösningar kunde Hässleholms största IT-företag–Ericssons–inviga nya lokaler på onsdagen. Platschefen Geza Balint (till höger) och Lars-Göran Nilsson, som varit totalansvarig för ombyggnaden.Bilder:Foto: 

– Som fristående designkontor rapporterar vi nu direkt till koncernledningen i Stockholm. Vi har också lokalt alla nödvändiga stödfunktioner, säger Geza Balint som är nytillträdd platschef sedan den 1 januari. – Vår verksamhet idag ligger helt på systemsidan och består av NMT och GSM-uppdrag. Vi är till exempel totalansvariga för NMT-systemet och på GSM-sidan jobbar vi med mycket centrala delar i Base Station Controller. Vi har tunga och centrala systemansvar och sysslar med systemutveckling, systemtest, utveckling av testmiljöer och support såsom förvaltning. Om- och tillbyggnaden påbörjades innan vi såg de första tecknen på avmattning i branschen, men det här är ett behov som funnits under många år och finns trots konjunkturnedgången. Men Geza Balint oroas inte utan påpekar att företagets produktutvecklingen ligger i framkanten. – Vi har lyckats bibehålla och till och med ökat vår marknadsandel inom GSM-systemen, och vi har mycket framgångsrikt tagit både GPTS-kontrakt och order för den tredje generationens system. Ericssons Radio Systems AB: s expansion i Hässleholm ha skett i flera steg. Först tog man över utrymmen i markplanet dit testlaboratoriet flyttades. Andra steget var ombyggnad av bibliotekets gamla lokaler på plan två och näste steg blir att man justerar i sina gamla lokaler på tredje plan. – Det här innebär att vi har ökat vår kontorsyta med cirka 2200 kvadratmeter till totalt 4500. Det är stor skillnad sedan 1987 då vi var sju personer på 350 kvadratmeter. Idag jobbar här 140 personer med ”mjukvara”, säger Lars-Göran Nilsson som ingår i ledningsgruppen och varit totalansvarig för ombyggnaden. –  Företaget har en brokig historia som går tillbaka till 1960-talet. Då var det Svenska Radio Aktiebolaget som sysslade med radar och flygledning. Det stora lytet kom 1987 då vi knöts till EP-data som också finns inom Ericsson-svären, säger Lars-Göran Nilsson. De två sista åren har företaget vuxit från 70 till 140 anställda och Lars-Göran Nilsson och Geza Balint får båda ett pillemariskt smile på läpparna då de får frågan om de efter postens flyttning också ska ta över deras lokaler. – Det finns inga beslut om någon ytterligare omedelbar expansion men lokalerna är intressanta. Huset har oanade möjligheter. Det är som ett helt slott, säger Lars-Göran Nilsson. De ljusa lokalerna: ljusgården över det gamla kulturcaféet har fått en tvilling, är en kompromiss mellan öppna landskap och konventionella arbetsrum. Anpassade för arbete i både mindre och större projekt i olika konstellationer. Därför finns det också hjul på hurtsar, bokhyllor, skrivbord etcetra för att kunna möblera om efter hand som nya behov uppstår. Invigare på onsdagen var Urban Fagerstedt, chef för en utvecklingsenhet på systemsidan inom Ericssons med 6000 anställda. Närvarande var också kommunfolk och företagsvänner inom den IT-grupp som finns i Hässleholm. jan-tuve.truedsson @kristianstadsbladet.se

Av Jan-Tuve Truedsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons