Annons

Ett års fängelse för två rån

HÄSSLEHOLM. Det blev ett års fängelse för den 19-åring som i början av april rånade två personer i Hässleholm. Personrånen inträffade med fem minuters mellanrum på Magasinsgatan och Kaptensgatan. Under pistolhot avtvingades målsägarna bland annat sina mobiltelefoner.
Hässleholm • Publicerad 28 april 2001

–Eftersom det handlar om personrån är brotten att betrakta som grova. Även om rånen är utförda med en luftpistol så är vapnet försvinnande likt ett riktigt vapen och har framkallat allvarlig fruktad för offren, sade kammaråklagare Christer Almfeldt.

Målsägarna berättade hur de hade blivit upphunna av den misstänkte och fått ett pistolliknande förmål mot sitt huvud. Förutom mobiltelefoner hade ett av offren också blivit avtvingad sin plånbok med bankkort, pengar och tillgodokvitto.

Annons

En av målsägarna hade sedan pekat ut den misstänkte i en skolkatalog. Identitetsnumret på hans mobiltelefon överensstämde också med den som den åtalade bar på sig då han greps.

Genom sin försvarsadvokat Lars Blad sade den åtalade att han varken kunde förneka eller erkänna gärningarna. Han har inget minne av händelsen, sade Lars Blad.

Vid förhören framkom att 19-åringen på grund av ångest och depression tagit tabletter som innehöll narkotiskt preparat samt druckit alkohol. Han hade också fyra tabletter på sig vid gripandet, och dömdes därför också för ringa narkotikabrott.

Advokat Lars Blad yrkade på att hans klient istället för fängelse skulle dömas till skyddstillsyn med övervakning. Tingsrätten gick dock i sin helhet på kammaråklagare Christer Almfeldts linje om ett års fängelse.

Däremot prutade tingsrätten några tusenlappar på skadeståndskraven från målsägarna. Skadestånden fastställdes till drygt 17000 respektive 13000 kronor.

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons