GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ett av byns finaste hus har återskapats

Efter en brand uppfördes på Järnvägsgatan, år 1910, en av Tyringes flottaste och mest påkostade fastigheter. I dag är det stympat på tinnar och torn, men har återskapats i en modell som visar dess forna glans.
Tyringe • Publicerad 27 november 2019 • Uppdaterad 27 november 2019
Peter Knös med sin senaste skapelse. I bakgrunden finns huset, som tappat sin rika utsmyckning jämfört med 1960-talet.
Peter Knös med sin senaste skapelse. I bakgrunden finns huset, som tappat sin rika utsmyckning jämfört med 1960-talet.
Foto: Andreas Örwall Lovén

En vacker tegelfasad, stuckaturer och friser, samt tinnar och torn. Handelsmannens Frans Paulssons höll verkligen inte i plånboken när handelshuset på Järnvägsgatan, dåvarande Stationsgatan, uppfördes 1910.

Ett par år tidigare hade det brunnit på platsen och det dåvarande huset totalförstörts. Men det fanns en framåtanda i nybyggarsamhället, som fick järnvägsstation 1875.

– Man blir nostalgisk och får en respekt för vad som åstadkommits i Tyringe. Människor har lagt ner stor möda för att åstadkomma byggnader och skapa ett samhälle, säger Peter Knös som lagt drygt 200 timmar på att bygga en modell (skala 1:87), som återspeglar hur huset såg ut på 1960-talet.

Han har stor erfarenhet av att bygga modeller. Ett drygt hundratal, de flesta från Tyringe, där han bott sedan 1975, finns att beskåda på modelljärnvägen, Garnisonen (Hässleholms modelljärnvägsförening huserar på Tygvägen 2).

Där ska även det senaste verket placeras, men först efter att ha visats på biblioteket i Tyringe på söndag, i samband med första advent.

Mellan klockan 13 och 16 på söndag kommer Peter Knös att finnas på plats och berätta om husets historia, där en mängd verksamheter har bedrivits, såsom sko- och ekiperingsaffärer, café, blomsterbutik och begravningsbyrå.

Peter Knös har inte haft några ritningar att tillgå utan har använt gamla foton.

Nästa projekt är en modell av ett hus på Järnvägsgatan 10.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.