Ettårsdag med uppvisning

Dressyrprogram, spegelritt, gym-khana, voltige och hopp. Medlemmarna i Vinslövs ridskola visade upp bredden i verksamheten under gårdagens Nyårsspektakel.
Hässleholm • Publicerad 17 januari 2011
Huong Nguyen är blind och stod själv för den första uppvisningen.
Huong Nguyen är blind och stod själv för den första uppvisningen.Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Julia Jingfors i guldmask tar hand om hästen Cindy efter avslutad uppvisning.
Julia Jingfors i guldmask tar hand om hästen Cindy efter avslutad uppvisning.Foto: 
Super-Emma Engberg på väg från uppvisningen.
Super-Emma Engberg på väg från uppvisningen.Foto: 

Det var en påtagligt nöjd ryttare som kom tillbaka efter att ha inlett gårdagskvällens uppvisning. Huong Nguyen, 21 år, från Hässleholm är blind och genomförde ett hopprogram inför publiken på runt två hundra personer.

– Det var inte nervöst, men spännande, sa hon.

Det är knappast en nybörjare. Huong har ridit ända sedan sexårsåldern, med ett uppehåll på några år, men började igen 2008 på Vinslövs ridskola.

– Det är roligt och ridningen betyder jättemycket för mig. Jag rider en gång i veckan. Det roligaste är travritt.

Huong Nguyen var det första inslaget efter en inledande parad på uppvisningen, som kallas Nyårsspektaklet på ridhuset i Vinslöv.

Det har gått exakt ett år sedan Lina Pihl med företaget team Pihl tog över verksamheten på Vinslövs ridskola och uppvisningen blev ett slags ettårsfirande. Lina Pihl är stolt över ridskolans bredd och säger att den speglades under uppvisningen.

– Vi visade upp allt från kadrilj där vi rider dressyrprogram med åtta ekipage och även hoppkadrilj med sex ekipage där alla var utklädda.

– Det blev också spegelritt, som också kallas pas de deux, där ett par rider ett litet dressyrprogram och följer varandra på varsin sida och vänder samtidigt.

Andra punkter på programmet var voltige, gymnastik på hästryggen, och gymkhana, en gren där två lag med fyra i varje tävlar i olika grenar som slalom mellan koner och fångar upp saker med en trästav från hästryggen.

– Vi visade också upp stallets äldsta och yngsta häst, 24 respektive fyra år.

Ett 20-tal ryttare deltog ur föreningen med drygt 230 medlemmar och 24 hästar. Lina Pihl hoppas att uppvisningen kan bli årligen återkommande, men i fortsättningen blir det nog på våren.

– Vädret var inte så samarbetsvilligt. Vi hade en del problem med folk som inte kunde ta sig hit med sina hästar för att det var för halt och sen hade vi ett snöras på ett tak och vi var rädda att hästarna skulle bli rädda, så vi fick anpassa uppvisningen efter det. Men vi är jättenöjda. Det var inga incidenter och alla elever var superduktiga.

Hon säger att ridskolan lockar deltagare från vida omkring.

– Utöver medlemmar från Vinslöv har vi folk från Malmö, Klippa, Hässleholm, Sösdala, Tyringe och åt Kristianstadshållet. De trivs och tycker att hästarna och instruktörerna är bra.

Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.