Får i Hässleholm drabbat av blåtunga – första fallet i Skåne
Efter att Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) analyserat ett prov från Hässleholms kommun har det första fallet av blåtunga i Skåne upptäckts. Det är ett får i kommunen som blivit sjukt.
– Det går till så att när ett djur är sjukt så tillkallas veterinär. Den gör sedan en bedömning och om blåtunga misstänks så tar veterinären ett prov och skickar det till oss, säger Joakim Nordblom, pressekreterare på SVA.
Blåtunga drabbar nötkreatur, får, getter och kameldjur och sprids via svidknott som finns i bland annat Danmark och Norge.
– Djuren smittar inte varandra, utan det är bara svidknotten som gör det genom att de biter på ett sjukt djur och sedan flyger till ett annat djur som den smittar. Det är aldrig någon fara att en hel befattning smittas, säger Joakim Nordblom.
Enligt Charlotta Kamaterou, länsveterinär hos Länsstyrelsen Skåne, är det en mindre fårbesättning som är drabbad i Hässleholms kommun.
– Det är en väldigt liten besättning som har fått konstaterad blåtunga. Det är ganska vanligt att enstaka djur blir drabbade, säger hon.
Hon säger att det kallare vädret kan vara till fördel för att smittspridningen ska avta.
– Vi går mot kallare tider och knottens förmåga att ta sig minskar successivt. Vid en viss medeltemperatur så är de inte lika aktiva längre, säger hon.
De flesta djur som drabbas av blåtunga kan behandlas mot sjukdomen.
– Det är inte alla som överlever, men de flesta brukar klara det, säger Joakim Nordblom.
Han berättar att SVA:s rekommendation till djurägare i kommunen är att ta in sina djur för att undvika smitta.
– Har man ett fall som nu så gäller det att ta in sina djur så att de inte blir bitna, eller att undvika knottrik mark. Det är det som vi rekommenderar att man gör, säger han.
Charlotta Kamaterou uppmanar alla djurägare att vara uppmärksamma på om ens djur visar tecken på sjukdom.
– Kontakta en veterinär om du misstänker blåtunga. Symptomen kan variera mycket så det gäller att vara uppmärksam. Många känner sig oroliga, säger hon.
Det är upp till djurägarna själva att välja om djur ska vaccineras eller inte.
– Vi har inga godkända vacciner, utan bara det som är på väg att bli godkänt. Vi kan inte rekommendera det än, det är upp till djurägaren, säger Joakim Nordblom.
Blåtunga
Sjukdomen blåtunga orsakas av ett virus och drabbar idisslare, som kor, får, getter och kameldjur. Sjukdomen kan inte drabba eller överföras till människor eller hundar eller katter.
Blåtunga sprids av blodsugande svidknott, som under optimala omständigheter kan färdas uppemot 70 mil med vindarna.
Drabbade djur kan få allt från lindriga till allvarliga symtom eller dödsfall. De kan feber, svullna och röda slemhinnor i mun och svalg, samt på svullnader på fler ställen kring huvudet, vilket i ovanliga fall kan ge cirkulationsstopp i tungan som då blir blå.
Det kan även bildas sår runt nos, i mun och klövrand, vilket gör att djuren får svårt att äta och blir halta. Dräktiga djur kan abortera foster eller få avkommor med svåra missbildningar.
Källa: TT, SVA och Jordbruksverket