Annons

Fastighetspriserna spås stanna på samma nivå

HÄSSLEHOLM. Efterfrågan är fortfarande större än tillgången på fastigheter inne i Hässleholm. Därför tror inte fastighetsmäklarna, som Kristianstadsbladet gjort en rundringning till, att priserna kommer att förändras i någon större omfattning.
Hässleholm • Publicerad 18 augusti 2001

– Efterfrågan är stor inne i stan, men utanför har det blivit lite segare, dvs det tar lite längre tid att sälja, uppger fastighetsmäklare Birger Nilsson. Men visst har den ekonomiska avmattningen och företagens åtstramningar påverkat fastighetsmarknaden. – En större osäkerhet råder och det medför att en stor och dyrare villa tar lite längre tid att sälja, men ett bra hus i Hässleholm säljs på ett par dagar, säger han och fastighetsmäklare Leif Arvidsson instämmer. – Visst var vi oroade när beskedet om P2-nedläggningen, men det visade sig att Hässleholm inte drabbades i någon större omfattning. Många av militärerna var pendlare och bodde i andra kommuner. Jag tror att det var två militärer som flyttade härifrån, säger Leif Arvidsson. Han tror att huspriserna kommer att hålla sig på nuvarande nivå. – Att bygga nytt kostar omkring 1,5 miljoner kronor inklusive tomt och inkopplingsavgifter och då tror jag att det kommer att finnas efterfrågan på en fin villa som är 10-15 år gammal för 700000– 1000000 kronor. Medelpriset för en villa i Hässleholm ligger på 700000– 800000 kronor uppger fastighetsmäklarna. Utanför Hässleholm ligger medelpriserna omkring 100– 000 kronor lägre. – Utom i Hästveda, där priserna ökat lite mer och det har jag ingen riktigt bra förklaring till. –Och så länge som prisskillnaden mellan småorterna i Hässleholms kommun, där man kan få en bra villa för 700000 kronor och Malmö, där motsvarande villa kostar två miljoner, är så stor finns det alltid folk som är beredda på att pendla. Man kan ju köra många mil för en dryg miljon kronor, tillägger Bertil Arvidsson. Räntemarknaden är osäker. Räntan har ju sänkts, men om det blir en lågkonjunktur finns det en risk att den höjs igen. – Min rekommendation är att binda lånen på fem år, säger Leif Arvidsson. – Jag rekommenderar att ta en tredjedel av det lånade beloppet med rörlig ränta, en tredjedel på 1 år och resten med bunden ränta på tre år, uppger Birger Nilsson. bo.erlandsson @kristianstadsbladet.se

Bo Erlandsson 0451-83050
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons