Fem tjejer på Linnéskolan tävlade om drömresa

Hässleholm • Publicerad 8 maj 2003
Tjejerna går inte i samma klass utan är ett kompisgäng på Linnéskolan, från vänster Helena Bexéus, Lina Larsson, Emily Ekström, Liza Metzner och Karin Alsén.BILD: WILLY ALM
Tjejerna går inte i samma klass utan är ett kompisgäng på Linnéskolan, från vänster Helena Bexéus, Lina Larsson, Emily Ekström, Liza Metzner och Karin Alsén.BILD: WILLY ALMFoto: 

Fem tjejer på Linnéskolan i Hässleholm kämpade på onsdagen om en veckolång drömresa till New York. Då avgjordes TCO:s nutidsorientering på temat ”mänskliga rättigheter”.

– Det är stressigt men kul. Hoppas vi fått med det viktigaste, kommenterade Helena Bexéus i pausen i halvtid.

Frågorna är svåra menar Emily Ekström. Hur det skulle gå vågade Liza Metzner inte sia om, men tillade att segern i Skånefinalen kom oväntat. Övriga i laget är Lina Larsson och Karin Alsén.

Sammanlagt deltog 21 lag i riksfinalen, ett från varje län. Var och en tävlar på sin hemort, berättar Rolf Olsson från Bjuv som var tävlingsledare på stadsbiblioteket i Hässleholms kulturhus.

– Lagen får använda sig av litteratur och har tillgång till en dator för att söka på internet. Däremot får man inte använda sig av telefon.

– Laget får fyra uppgifter, en i taget. Man har 45 minuter per uppgift och sedan faxar jag in svaret till en jury på TCO-kansliet i Stockholm.

Det var uppgifter som satte eleverna på prov både då det gällde problemlösning, informationssökning, kreativitet, samarbete och presentation av resultatet.

Till exempel skulle man beskriva hur Israel bryter mot Genevkonventionen genom ockupationen av Västbanken och Gazaremsan. Redogöra för konflikter som uppkommit med samerna av att Sverige inte undertecknat konventionen om ursprungsbefolkningarnas rättigheter, samt konsekvenser av barnarbetet.

Fjärde och avslutande uppgiften var att skissa en hemsida som vägledning åt företag så att man inte bryter mot de mänskliga rättigheterna när man etablerar sig i utlandet.

Någon resa blev det inte för Hässleholmstjejerna. Men en plats bland de tio bästa gav 5 000 kronor.

I prispotten fanns New York-resor för de fyra bästa lagen, men ingen gick lottlös ur tävlingen. Övriga lag vann 5000 kronor vardera. Tävlingen som genomfördes för fjortonde året i rad var det samarbete mellan TCO, Föreningssparbanken och Folksam. Drygt 17000 gymnasieelever ställde upp i grundomgången, därav 1298 från 24 klasser i Skåne.

Jan-Tuve Truedsson

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.