Annons

Föreläsningarna har startat på Norra station

– Med lite "flyt" så kommer Norra Station i Hässleholm att utvecklas till en toppgrej.
Hässleholm • Publicerad 10 september 2003
Christer Björndahl håller på med elinstallationerna i aulan.
Christer Björndahl håller på med elinstallationerna i aulan.Foto: 
Norra Station har en tilltalande innergård där studenterna kan koppla av mellan sina föreläsningarna. BILDER: PER ROSEN QVIST
Norra Station har en tilltalande innergård där studenterna kan koppla av mellan sina föreläsningarna. BILDER: PER ROSEN QVISTFoto: 
Nöjda studenter är Johan Nilsson, till vänster, och Roy Borg.
Nöjda studenter är Johan Nilsson, till vänster, och Roy Borg.Foto: 
Premiär för de nya föreläsningssalarna. Både Johan Sjöberg och Karina Malmberg är nöjda med resultatet.
Premiär för de nya föreläsningssalarna. Både Johan Sjöberg och Karina Malmberg är nöjda med resultatet.Foto: 

Det unika med IT-utbildningen i Hässleholm är "trepoolssamarbetet" högskolan, Hässleholms kommun och IT-företagen. Utbildningen är etablerad på arbetsmarknaden, säger Johan Sjöberg, som ingår i IT-gruppen och är vd och marknadschef för Nectar Systems AB.

– Dessutom är det en liten högskola med en familjär stämning och det har en positiv inverkan på studenterna. Det är det bästa rykte vi kan få och gör utbildningen attraktiv och intressant att söka till.

Annons

Att det skulle bli svårt få studenter till utbildningarna avvisar Johan Sjöberg. Branschen har varit i en omstrukturering men det har vänt.

– Det har planat ut och är på väg upp. I storföretag som Ericsson tar infasningen längre tid men i de mindre företagen pekar det redan uppåt. Det var -96-97 som IT-gruppen (i dag ingår fjorton IT-företag med drygt 400 anställda i gruppen) började driva frågan om en lokal IT-utbildning. Anledningen var att de hade svårt få personal med rätt utbildning, och alla företagen hade samma problem.

– Vårt åtagande är att ställa upp med platser när studenterna ska göra sitt examensarbete tredje året. Det ska vara "riktiga saker" man kan jobba med, men vi fungerar också som bollplank åt studenterna i ett antal situationer.

Det är anledningen till att vi valde trepoolssamarbetet, och går det bra för företagen så är det också positivt för kommunen, säger Johan Sjöberg.

– Måndagens inflyttning är en viktig milstolpe och jag är mycket imponerad av de nya utbildningslokalerna. – På Norra station var det inflyttning i de nya lokalerna på måndagen. Successivt lämnar vi gamla Elverket och de lokalerna vi haft där i två år, förklar verksamhetschefen Karina Malmberg.

– I dag har studenterna för första gången föreläsningar i sina riktiga och ändamålsenliga lokaler, men mer återstår. Förutom smågrejer som ska fixas så är kårlokalen inte klar än, och restaurangen kommer inte att komma igång förrän i slutet av månaden.

Totalt kommer det att finnas 2500 kvadratmeter utbildningslokaler på Norra Station. Förutom data- och systemtekniker som högskolan i Kristianstad är huvudman för, har Linköpings universitet receptarieutbildning på distans.

Det finns även ett lärcentra dit studenter på olika distansutbildningar kan komma; för att koppla upp sig på nätet, träffa andra studenter, få studiestöd etcetra. Samt flexvux, som är eftergymnasial vuxenutbildning på distans och Gastronovum. – Över förväntan, det är vad jag känner spontant i de nya lokalerna säger Karina Malmberg. Det ser ut att bli bra och effektiva lokaler med olika ändamål: företag, studenter och myndigheter. Vi har uppnått målet med olika personligheter i "huset" för att få en kreativ miljö.

– Förutom att jobba vidare med den verksamhet som fanns, ska vi också engagera resten av näringslivet och erbjuda uppdragsutbildning. Norra Station är en tillgång för alla företag och inte enbart IT-branschen. Företagen kan exempelvis dra nytta av lärcentrumet för personalens kompetensutbildning.

– Självklart ska det också bli en officiell invigning. Vi håller som bäst på att bestämma datum och det lutar åt en dag i slutet av oktober.

Annons

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons