Föreningar viktiga i arbetet mot alkohol
Kvällen på föreningsgården Globen inleddes med att Johnny Johansson från nykterhetsorganisationen IOGT-NTO höll ett anförande om svensk alkoholpolitik. Fler serveringstillstånd, längre öppettider på krogar och ändrade införselkvoter framhölls som faktorer med negativ inverkan på alkoholkonsumtionen i samhället.
– Hässleholm liksom landets övriga kommuner bär det praktiska ansvaret för alkoholpolitiken, konstaterade Johnny Johansson
Max Staude från Hässleholmspolisen redogjorde bland annat för att antalet alkoholrelaterade misshandelsfall i kommunen ökat sedan 2008.
– Men det är snarare ett tecken på att polisen blivit bättre på att upptäcka och ingripa mot den här typen av brott, påpekade Max Staude.
Han framhöll även att kommunen blivit något av en föregångare när det gäller samverkan mellan kontaktpoliser, skola och socialtjänst. Som exempel nämndes Siesta.
– De första åren hade vi många omhändertaganden. I år kunde vi se en kraftig minskning av de alkoholrelaterade problemen.
Efter en kort paus, där det serverades alkoholfritt, släpptes så politikerna fram. Robin Gustavson (KD), ordförande i socialnämnden, inledde med att nämndens ledamöter oftast är överens i frågor rörande till exempel serveringstillstånd.
– Jag ser det som ett positivt tecken.
Men ledamoten Anders Wallentheim (S) såg andra problem i sammanhanget.
– Arbetet mot alkoholmissbruk bland ungdomar främjas knappast av att våra socialsekreterare i skolan blivit färre under den gångna mandatperioden.
Karin Axelsson (M) tyckte att Wallentheim lade för stor vikt vid kvantitet.
– De socialsekreterare som jobbar på skolorna i dag har inte längre några andra arbetsuppgifter. Det är alltså vad man gör av sin tid som är det viktiga i sammanhanget.
De flesta politikerna var överens om att ungdomsledare och föräldrar spelar en nyckeroll i det förebyggande arbetet mot alkoholmissbruk. Christina Hofvander (S) efterlyste dock krafttag mot föreningar som låter sina ungdomar dricka alkohol.
– I ett sådant läge tycker jag att man ska diskutera hur föreningsbidragen ska fördelas.
Sven-Erik Andersson (C), vice ordförande i socialnämnden, svarade att man redan arbetar aktivt med föreningslivet.
– Vi hjälper dem att ta fram handlingsplaner mot alkohol och droger. Sedan måste vi så klart se till att det hela inte stannar vid en skrivbordsprodukt.
Under debatten valde Johnny Johansson från IOGT-NTO att lägga in en brasklapp.
– Det är lätt att hamna i fällan där man endast diskuterar ungdomar och alkohol. Låt oss inte glömma att det är de vuxnas alkoholkonsumtion som utgör det stora problemet.