Författardebut på Hörjamål
Det handlar om Henry Svensson i Rullabygget utanför Hörja, som debuterar som författare vid 85 års ålder. Mest känd är dock den konstnärlige förre trä- och metallarbetaren för att måla Hässleholmsvänsterns unika valaffischer som blivit ett samlarobjekt även utanför de egna partileden.
Skrivaregenerna finns nedärvda och i släktträdets grenar dyker bland andra författaren Arthur Lundkvist upp.
Det finns också en före detta norsk statsminister Gro Harlem Brundtland, förre folkpartiledaren Bertil Ohlin, men när den nuvarande moderate försvarsministern Mikael Odenberg (som också finns i släktträdets grenverk) dyker upp på tv då blundar "röde" Henry.
Släktskapet tar dock Henry Svensson med ro men förklarar att allt började på 1600- och 1700-talet då hans släkt bodde i Rullabygget.
Den sist flyttade ut 1805 men 1985 slöt vi cirkeln och flyttade hit Henry Svensson avslöjar att han faktiskt målat i hela sitt liv, men det var först i mitten av 60-talet som han började ställa ut sina tavlor.
– Skrivit har jag också gjort, massor med politiska insändare och även en pjäs som blev uppförd i en tävling fast det tillhör ungdomssynderna.
– Nu är det första gången som jag skriver i bokform och det började egentligen med att jag tillsammans med min lika historiskt intresserade dotter Åsa gav ut min fars anteckningar i bokform, "Brudrovet i Rya". Min far som hette Alfred skrev ner allt som han var med om, allt som hände och vad andra berättat och bokens titel bygger på en verklig händelse under 1600-talet.
– Fars anteckningar låg orörda i mer än 30 år, och vi ändrade knappast något för han skrev precis så som man berättar. Det var när jag sedan var ute i byaföreningar och höll föredrag och läste ur boken, som jag upptäckte att allt färre förstår vår dialekt och att den håller på att dö ut.
– Talar man med barnbarnen på dialekt så begriper de inget, konstaterar han och påpekar att dialekten faktiskt är en del av vår identitet. – "Töl samu skrönor pau Harjamaul" innehåller som boktiteln antyder tolv berättelser, säger Henry Svensson. Med mina små historier på Hörjamål vill jag försöka visa hur folk talade i min hembygd i början på förra seklet. Därför var det också naturligt att ta in händelser som hänt i den tiden. Potatisplockning, julslakt, begravning. Med andra ord om arbetet på landsbygden, om glädje och sorg.
– Det finns inga klara gränser men det skiljer otroligt, till och med mellan Hörja och grannsocknarna Västra Torup och Röke. Det är inte så mycket diftonger som man är van vid och triftonger saknas helt. Ett egendomligt och unikt ord är "ajjer" (era i betydelsen min och din) och måste skrivas med två "j" för att få det att rulla långt. Men det som skrivs på dialekt måste läsas högt för att man ska få den rätta dialekten. Den måste höras in.
Boken ges ut av bokförlaget Byahornet i Skånes Värsjö.
– Men jag har mer nerskrivet för hand så min dotter vet vad som väntar för det är hon som skriver in det på data.
Boksläppet blir på fredag i Hörja, samma kväll som idrottsföreningen har sin loppmarknad.
Jan-Tuve Truedsson
0451-830 50
jan-tuve.truedsson
@kristianstadsbladet.se