Förslag på tioårig grundskola – skolchefen positiv: ”Lättare”
I tisdags meddelade utbildningsminister Johan Pehrsson (L) att regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna föreslår en tioårig grundskola från och med höstterminen 2028. Tanken är att förskoleklassen ska ersättas med årskurs ett – och att årskurs nio ska bli tio.
– Det kan finnas positiva saker i detta, säger Niklas Persson, skolchef i Hässleholms kommun.
Förslaget kommer, enligt honom, inte som en överraskning då det har varit på tal under en längre tid.
– Det är tydligt att det kan finnas problematik kring övergångarna från först förskola till förskoleklass och sedan till skolan. Om regeringen beslutar om detta så får vi en övergång mindre, säger han.
Varför är övergångarna ett problem?
– Ja, det kan man verkligen fundera över när det är på samma skola.
Niklas Persson ser flera fördelar med förslaget, bland annat att kompetensen hos barnen i nya årskurs ett till fyra kan höjas.
– På något vis blir det lättare att följa resultaten på skolnivå och hantera dem. Det finns möjlighet att bredda kompetensen, men när de börjar skolan så är de fortfarande väldigt små barn och en viss ojämnhet kommer alltid att finnas. Utmaningen är hur vi hanterar det och hur vi arbetar för att kompensera, säger han.
Regeringen beräknar att kommunerna kommer att få cirka 194 miljoner kronor år 2028 och cirka 389 miljoner kronor från och med 2029 för de ökade kostnaderna.
– Skolorna i Hässleholm ser så olika ut, vi har både små och stora skolor. Det kommer att innebära olika saker på olika skolor, men vi kommer att förbereda så att det blir så bra som möjligt, säger Niklas Persson.
Är år 2028 en rimlig tidslinje?
– Hade vi inte vetat om att detta var på gång så hade det varit snävare. Men nu har vi vetat om tidigare förslag och tagit del av det, så jag tänker att det är fullt görbart, säger han.