Annons

Fortfarande finns det dragoner i Hässleholm

HÄSSLEHOLM. Det finns fortfarande en spillra kvar av militär verksamhet i Hässleholm, sedan förbanden i garnisonen lades ner för drygt ett år sedan. Skånska dragongruppen, med uppgift att serva hemvärnet och frivilligorganisationerna i norra Skåne.
Hässleholm • Publicerad 1 september 2001

– Samtidigt som garnisonens förband–P2/Fo14, MekB 8 och A3– lades ner intog försvarsmakten en ny organisation. Det berättar Anders Nilsson, major och chef för Skånska Dragongruppen. – Det innebar att en militärdistriktsgrupp organiserades och upprättades inom garnisonens område, samt att en mindre del lokaliserades till Helsingborg med placering på Berga-området. – Allt som allt finns det elva sådana här grupper i södra Sverige, i Skåne förutom Hässleholm också en grupp i Revinge, och leds från en militärdistriktsstab i Göteborg. Inom Skånska Dragongruppens område som omfattar sexton kommuner i norra Skåne med sju hemvärnsbataljoner, finns det cirka 3000 hemvärnsmän och cirka tusen personer i andra frivilligorganisationer som lottorna, bilkåristerna med flera. – Här i Hässleholm där vi förutom administration också har tillgång till lektionssalar och andra utbildningslokaler jobbar ett 20-tal personer varav arton är militärer. I Helsingborg finns det sex militärer och en civilanställd, säger Anders Nilsson. –  Huvuduppgiften är att vidmakthålla och utveckla hemvärnsförbanden inom området. Leda och genomföra utbildning i dels hemvärnet, men också driftvärnen samt att stödja frivilligorganisationerna. Vi ska också samverka med myndigheter och organisationer på lokal nivå, vara ett stöd till samhället och vara beredd att leda eventuella insatser av hemvärnspersonal eller annan militär personal. I syfte att visa lokalerna och orientera om den militära verksamheten som bedrivs i norra Skåne, ska därför Skånska dragongruppen ha öppet hus på lördag den 1 september. Vi vill helt enkelt visa upp oss påpekar Anders Nilsson. Därför är bland annat vår hemvärns- och frivilligpersonal med anhöriga inbjudna. jan-tuve.truedsson @kristianstadsbladet.se

Av Jan-Tuve Truedsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons