Annons

Frågetecken kvar för friskola

Hässleholm • Publicerad 14 januari 2001

HÄSSLEHOLM.Många frågor, men få svar. Det blev kontentan av det första informationsmötet för allmänheten om en ny friskola i Hässleholm.

Ett 50-tal personer hade sökt sig till Studiefrämjandets lokaler, där initiativtagaren till en friskola med kulturell inriktning, Joakim Bill presenterade idén och skulle svara på frågor.

Annons

– Jag hade hoppats veta mycket mer i dag, men klartecknet från Skolverket kom så sent som veckan före jul och kommunens förvaltning har inte hunnit ge mig svar på våra frågor, förklarade han. Därför kommer man att kalla till ett nytt möte inom en månad och hoppas då ha både lokalförslag och ett budgetförslag klart.

– I bästa fall kan vi starta redan till hösten. Men det förutsätter att vi får tillräckligt antal elever. Skolverkets minimikrav är 20 elever, men det tror jag inte att man kan starta en ny skola på. Det är för få, deklarerade Joakim Bill.

Tanken är att skolan fullt utbyggd ska kunna ta emot 150 elever fördelat på årskurs 1 till 9. Men från starten siktar man på att få igång ett låg- och mellanstadium, alltså årskurs 1 till 6. – Andra grundtankar är att skolan ska ligga ganska centralt belägen med goda kommunikationer. Vi ska inte räkna med att få tillgång till skolbussar eller att ha råd att ha sådana själva.

Att skolans inriktning ska vara kultur innebär att barnen i hög grad ska lära sig de vanliga grundämnena genom skapande. Specialpedagoger i till exempel, drama, musik och bild ska undervisa tillsammans med ordinarie lärare.

– Det är ett sätt att lära sig som medför att man också lär sig kommunicera med andra människor, hävdade Joakim Bill.

Bland deltagarna fanns både föräldrar och lärare med intresse för en friskola. Det finns ingen sådan i Hässleholms kommun och Joakim Bill var inte säker på att man skulle hinna bygga upp en sådan för start redan till hösten. – Det kanske inte blir förrän nästa höst, det vet vi inte än. Om det blir alls beror på hur många elever vi skulle komma att få.

– Redan nu vet vi att många lärare är intresserade av att arbeta i en friskola. Många har hört av sig till oss.

Någon avgift för eleverna är inte aktuellt. Däremot vill initiativtagarna ha aktiva föräldrar som ideellt engagerar sig i skolans drift och arbete.

– Att det sedan också kommer att krävas extra externa medel i form av sponsring är inte heller något att hymla med. Men elevavgifter ska vi inte ha, sade Joakim Bill.

Lena Timelin

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons