Fullmäktige redovisar positivt resultat

Det var en osedvanligt sansad debatt i Hässleholmsfullmäktige som i går kväll beslöt om redovisningen 2002. Positivt resultat, men oro för höga sjuktal.
Hässleholm • Publicerad 27 maj 2003

Det var först när oppositionsrådet Bo-Anders Thornberg (m) kom i polemik med Willy Ohlsson (s) om varför Hässleholm har fler anställda per tusen invånare, som debattempen steg.

– Sedan -97 har antalet anställda ökat med 18 procent. Hässleholm har inte som andra kommuner haft en flack uppgång, sade Bo-Anders Thornberg.

Berit Wirödahl (kd) konstaterade att Hässleholm har 67,6 kommunanställda per tusen invånare medan snittet är 61.

Självklart går det åt mer personal när barnomsorgen fördubblas, försvarade Willy Ohlsson. Kommunalrådet Lars Olsson (c) fyllde i med att sedan 1997 har antalet anställda ökat med 500 personer.

– Det är vikarier som fått fast, det beror på Wernerssonpengarna till skolan och barnomsorgsutbyggnaden. Det är inte konstigt att personalen blir fler men precis som Wirödahl och Thornberg påpekar, måste man ha koll på det här. Annars präglades måndagskvällens behandling av årsredovisningen mest av frågor och svar.

Revisionens Karl-Erik Nilsson sammanfattade synpunkterna. Bland annat att det brister i kommunledningens styrning av verksamheten.

– Jag håller med om att det inte är genomarbetat ner i organisationen, sade kommunalrådet Bengt Andersson (s).

– Vi redovisar ett positivt resultat för sjätte året. Förvärvet av garnisonen var rätt. Det är viktigt att tro på framtiden och våga satsa, men personalutvecklingen och sjukfrånvaron är oroande. Thomas Rasmussson (mp) lovordade kommunledningen men ansåg att pensionspengarna skulle satsas i räntebärande svenska statspapper i stället för aktier. Pensionsfonden har minskat från 525 till 512 miljoner och Det gör mig skärrad.

Oppositionsrådet Bo Anders Thornberg var också glad för ett positivt och bra resultat, men avrådde från att byta till räntebärande papper.

Kjerstin Ulfvik Jonasson (folkets väl) ansåg att man med rätta ska tala om de höga sjuktalen.

– Det är ett typiskt problem i den offentliga sektorn. Men det räcker inte med friskvårdsprogram och personalplaner. Vad som behövs är en organisationsöversyn, och få bort toppstyrningen.

Med röstsiffrorna 34-27 avvisade sedan fullmäktige ett förslag om att avveckla tolkförmedlingen.

– Socialförvaltningen har angelägnare saker att sköta än förmedla tolkservice, sade Lars Johansson (m) och menar det är tvivelaktigt när kommunen säljer tjänster.

Gunnel Persson (s), ordförande i socialnämnden försvarade med att det åligger kommunen att skaffa fram tolkar.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.