Annons

Gamla Verumsgården kan åter bli bostadshus

I mitten av 1940-talet var dåvarande T 4-översten K O Hagberg i Verum och köpte en gård som enligt uppgift skulle vara från 1700-talet.
Hässleholm • Publicerad 22 september 2003
Den gamla Verumsgården som flyttades till T 4-området i Hässleholm på 1940-talet och som haft många användningsområden när den var i militärens ägo, kan nu åter bli boningshus. BILD: TOMMY SVENSSON
Den gamla Verumsgården som flyttades till T 4-området i Hässleholm på 1940-talet och som haft många användningsområden när den var i militärens ägo, kan nu åter bli boningshus. BILD: TOMMY SVENSSONFoto: 

Verumsgården flyttades till

T 4-området, men nu sedan militären försvunnit från Hässleholm är det aktuellt för kommunen att sälja Verumsgården.

Annons

–  Vi har några som visat intresse för att köpa Verumsgården, därför har vi uppdragit åt Stadsbyggnadskontoret att undersöka möjligheterna att göra en planändring i området, som nu inte är klassat som bostadsområde, berättar chefen för exploateringsavdelningen Jörgen Ernstsson.

Fram till för ett år sedan var Verumsgården ett militärmuseum, där främst militärhistoriska prylar från T 4:s tid i Hässleholm, presenterades för allmänheten.

Under många år var nu 83-årige Werner Nilsson chef för museet i Verumsgården.

– Jag minns när överste Hagberg var uppe i Verum och köpte gården för 1000 kronor. Krigsbyggnadskompaniet som var inkallade under krigsåren fick sedan i uppgift att plocka ner gården bit för bit och sedan bygga upp huset utanför kasernområdet, berättar Werner Nilsson.

Under kriget fanns det 1000-tals inkallade i Hässleholm och det fanns många användningsområden för Verumsgården. Här har det funnits inrymt militärcafé, officersmäss, läs -och skrivrum samt bokförråd innan Verumsgården blev ett militärhistoriskt museum.

– Exteriört är byggnaden inte förändrad sedan den flyttades till T 4-området, men invändigt har det gjorts en hel del förändringar under årens lopp, bland annat i samband med installation av vatten- och avlopp samt fjärrvärmeanslutning, berättar Werner Nilsson.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons