Annons

Carl-Johan Bauler: Gött när klarspråket lyser som en sällsynt julisol

Så befriande det är när molnen skingras och klarspråket lyser som en sällsynt men lika efterlängtad julisol.
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Krönika • Publicerad 5 juli 2024
Carl-Johan Bauler
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Sofia Åström

Det är inte ofta det händer, och att klarspråket skulle slå till i ett politiskt tal i Almedalen är ännu mer förvånande. Men det gjorde det när Ebba Busch (KD) sålde in sitt budskap under under den politiska marknaden i Almedalen. Ebba har kritiserats för sitt tal av sina motståndare, eftersom hon talade om vikten av svenska värderingar. Svenska värderingar behöver man inte ha, säger kritikerna, så länge man följer lagen. Andra beskyllde henne för att skapa lynchstämning, och åter andra tycker att hon angrep muslimer. Så långt den debatten.

Det ingen däremot borde invända mot är hennes konstaterande att ”Sveriges – och för den delen Europas – överordnade kultur kommer från kristendomen.”

Annons

Hon fortsatte: ” Vi kan tycka vad vi vill om dessa rötter. Men de är förutsättningen för den sekulära staten. Det är utifrån den kristna etiken och människosynen som vi har fått uppfattningen om människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män, solidaritet mellan människor.”

Detta är både en åsikt och en sanning eftersom Europa och Sverige, på gott och på ont, till stora delar formats av idéer med rötterna i kristendomen under seklernas lopp. Det är så det är, oavsett man är troende eller icke troende kristen, muslim, buddist, hindu, asatroende, ateist eller vad som helst annat på ist. Bara att hacka i sig och svälja därtill.

Diskussionen om vad Sverige är och vad vad vi ska värna och orubbligt stå för är het just nu, många vill vara med och bidra, och lika många självklart håna och kritisera diskussionen. Vilket är i sin ordning, eftersom vi ännu är en fri demokrati, där man får uttrycka sina åsikter och elda upp både koraner och biblar när andan faller på.

Det dystra i denna kråksång är varför debatten dyker upp nu. Vad sägs om att detta skett för 30 år sedan i stället? Åh andra sidan, ibland är det bra att vara efterklok, för att undvika att bli framåtdum.

Vidare: Det finns många fina mänskliga egenskaper och en av de bästa är förmågan att kunna glädja sig åt det lilla. Åt att solen skiner ibland, att det faktiskt kan inträffa att det råder medvind på cykelturen, goda skratt med vänner och nära.

Att kunna ta sig ur sängen utan hjälp, dricka svart, starkt morgonkaffe, äta havregrynsgröt med svenska blåbär (utan socker) därtill, läsa Norra Skåne och se en kaninunge som obekymrat kalasar på växtligheten i trädgården.

Eller kunna köra med nytvättade bil i flera dagar efter varandra, utan att det regnar. Ett glas rosé, nygrillad grishals (80-85 grader i innertemperatur), eller som nu uppleva ett fotbolls EM utan Sverige, eftersom vårt landslag är så bottenkasst.

Andra små glädjeämnen som är lätta att ta för givna, är att gräsytorna i våra bostadsområden klipps av kommunens medarbetare, och att tunnorna för hundpåsar töms regelbundet. Kan låta som rena självklarheter och är det kanske också, åtminstone i vårt land.

Men tänk efter: I hur många länder på vår jord klipps egentligen gräsytorna i bostadsområdena, förutom hos de rika? För att inte tala om hundlatriner, vari hundägare förväntas lägga det upplockade bajset efter sin bäste vän (menar alltså hunden). Vet inte hur ovanligt det är hundbajstunnor, men vet i alla fall att som besökare i andra länder är det betydligt vanligare att upptäcka hundskit efter att ha trött i den, än att få ögonen på en hundlatrin.

Sist: Slog på bilradion en eftermiddag i veckan som gick. I P1 grät en kvinna hulkandes, i P4 psykologades det kring hur vi som par ska klara av semestern och i P3 traggade en trist rappare. Bilstereon med CD-spelare, kom tillbaka! Saknar dig så.

”För att inte tala om hundlatriner, vari hundägare förväntas lägga det upplockade bajset efter sin bästa vän (menar alltså hunden)”
Annons
Annons
Annons
Annons