Grannar vill bli drivande kraft

Hässleholm • Publicerad 17 maj 2007

Kommunledningarna i Kristianstad och Hässleholm har träffats och diskuterat formerna för ett närmare samarbete, och hur de två grannkommunerna ska bli en drivande kraft i utvecklingen av Skåne nordost.

– Jag har alltid betonat vikten av att Skåne nordost blir en kraftfull aktör och där är Hässleholm och Kristianstad de tunga spelarna. Det sa Kristianstads avgående kommunalråd Göran B:son Asklöf (m) efter tisdagens möte som ägde rum i Glashuset på Norra Station i Hässleholm.

Resultatet av mötet blev att det ska upprättas en rullande verksamhetsplan. Det betonas också vikten av att hitta nära samarbetsformer för att driva gemensamma frågor framåt, som exempelvis lokaltågstrafik.

Kristianstads och Hässleholms kommunstyrelser uttalade en vilja att ta på sig ett särskilt ansvar att fungera som motorer och drivkrafter i en regional utveckling. Målsättningen är att bidra till en positiv utveckling i hela nordost genom att stärka regional konkurrenskraft och attraktivt boende, studerande, besökande och företagande.

Samarbetet ska också utvecklas mellan alla de sju kommunerna i Skåne nordost och att idéer och initiativ kan bollas upp från vilken kommun som helst.

Bo-Anders Thornberg, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm var också nöjd med diskussionerna. Kommunerna har uttalat en intention att samarbeta bättre i framtiden.

– Genom det här mötet som var en historiks händelse i sig, har vi tagit ett steg mot ökad tillväxt i Skåne nordost. Vi och Kristianstad ska med gemensamma krafter och en gemensam agenda vara den drivande kraften i områdets utveckling.

Jan-Tuve Truedsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.