hallå där...

Hässleholm • Publicerad 2 februari 2001

...Marianne Jönsson, Hässleholm, 52 år

Riksdagsledamot för socialdemokraterna sedan 1994.

Vi har hört att du ska sluta som riksdagsledamot. Ställer du inte upp för omval?

–Nej, det stämmer. Jag meddelade partiet mitt beslut redan innan jul.

Vad är det som föranleder det här beslutet?

–Efter den här mandatperioden har jag suttit i riksdagen i åtta år. Jag känner helt enkelt att jag vill göra något annat nu.

Vad har du för planer efter nästa val hösten 2002?

–Jag har kvar min tjänst som syo-konsulent i Hässleholm. Det finns inga andra planer efter nästa höst. Jag bor fortfarande i Hässleholm, veckopendlar till riksdagsarbetet, med allt packande av väskor som det innebär.

Betyder beslutet att du lägger av med allt politiskt arbete efter detta?

–Nej, man har varit med så länge att det är ett måste. Jag önskar att partiet tar vara på de kunskaper, erfarenheter och kontakter som jag fått i riksdagen.

Vilket har varit det mest spännande uppdraget under åren i riksdagen?

–Hela riksdagsarbetet är spännande i sig.

–Men ska jag plocka ut ett så väljer jag den resa jag gjorde tillsammans med utrikesminister Anna Lind till Ankara i Turkiet för ett år sedan. Där diskuterade vi mänskliga rättigheter med organisationer och politiker.

–Det är en av mina hjärtefrågor i utrikesutskottet. Där är jag mitt partis ansvarige då det gäller barn och frågor som rör de mänskliga rättigheterna.

Jan-Tuve Truedsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.