Hallå där Alan White

Hässleholm • Publicerad 28 augusti 2004

På söndag deltar du i Höjalenhögtiden, vad är din roll i ceremonin?

– Vi har ingen särskild roll, vi ska lägga blommor vid minnesmärket. Vi ska hedra de som dog. I Royal British legion är jag ansvarig för krigsgravarna i södra Sverige och besöker regelbundet bland annat Malmö, Halmstad och Göteborg, samt Helsingborg där de som omkom i Höjalen ligger begravda.

Var det en självklarhet för er att komma och delta i högtiden?

– Ja, det var klart så fort vi fick reda på det. Det var genom brittiska ambassaden vi fick reda på det. De skulle egentligen ha åkt med det fanns ingen som kunde åka.

– Det är viktigt att hedra de omkomna, vi har en mycket viktig sed i Royal British legion, vi öppnar alla möte med en vers; "De ska inte åldras som vi som är kvar åldras. Åldern ska inte oroa dem eller åren utdöma dem. Vi ska komma ihåg dem."

Vad gör Royal British legion i övrigt?

– Varje år samlar vi in pengar till dem som förlorat anhöriga i krig och de som blivit skadade.

Maria Sällberg

Ålder: 67

Bor: Partille

Familj: Är gift och har tre vuxna barn

Aktuell: Alan White var brittisk konsul i Sverige fram till år 2001. På söndag deltar han tillsammans med Jack Packer, sekreterare i Royal British legion, i högtidsdagen i Höjalen för att hedra besättningen i det brittiska bombflygplan som störtade i Höjalen utanför Vittsjö 1944.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.