Han ska fixa stadsfesten

Förre kulturchefen Lars Härstedt, som lämnade detta uppdrag i början av februari, ska nu i stället huvudsakligen ägna sig åt att planera och genomföra Hässleholms hundraårsjubileum som stad 2014.
Hässleholm • Publicerad 26 mars 2013
Lars Härstedt ska planera Hässleholms hundraårsjubileum som stad 2014.
Lars Härstedt ska planera Hässleholms hundraårsjubileum som stad 2014.Foto: Lasse Ottosson

Lars Härstedt är anställd på kommunledningskontoret med utvecklings- och utredningsarbete, en diverseportfölj som kan innefatta många olika uppdrag och uppgifter. Men nu är det bestämt att han ska ägna huvuddelen av sin tid under 2013 och 2014 till att planera och genomföra hundraårsjubileet.

Han tar därmed över efter Charlotte Fogde Andréasson, som bredvid sitt tidigare arbete som näringslivschef i kommunen även hade huvudansvaret för hundraårsfirandet.

Varför är just du mest lämpad för jobbet?

– Jag är född här och har arbetat hela livet här, så jag kan kommunen. Sen tycker jag också att det är stimulerande att arbeta i Hässleholms kommun. Jag har tidigare bland annat arbetat i skolans värld som musiklärare och har undervisat i samtliga skolor i kommunen. Jag har i samband med detta kört runt i och sett hela kommunen. Hundraårsfirandet handlar om att staden fyller hundra, men vi ska fira i hela kommunen. Vi firar ju också ett annat jubileum 2014, att det är 40 år sedan kommunsammanslagningen, säger Lars Härstedt.

Vilka tankar, visioner och planer har du för hundraårsjubileet?

– Jag tittar på siffran 100. Vi ska se 100 år fram i tiden och 100 år bakåt. Hur ser världen ut om 100 år? Vi ska ha 100 små och stora aktiviteter i kommunen under 2014. Vi ska fokusera på kommunens hundraåringar, vad kommer de ihåg? Har vi 100 guldkantade platser i kommunen?

– Under firandet vill vi lyfta fram människor som lyckats i sina karriärer som kommer härifrån, senast Robin Stjernberg, under temat: Vad har fötts i Hässleholm?

Vad händer på själva födelsedagen, tolvslaget på nyårsafton 2013/2014 då det är hundra år sedan köpingen blev stad?

– Jag har konkreta tankar, men vill inte gå ut med det nu. Det finns en styrgrupp för firandet som innefattar kommunstyrelsens arbetsutskott, kommunfullmäktiges presidium och kommunfullmäktiges gruppledare. Jag vill först träffa dem i min nya roll och förankra. Hundra dagar före firandet inleds kommer ett färdigt program för firandet presenteras.

Vilken budget finns för firandet och hur många är ni som arbetar med projektet?

– För närvarande är det jag, men jag jobbar nära en del andra bland annat näringslivschefen, personalen i Kulturhuset och Bjarne Öhrling i kommunens utvecklingsstab.

– När det gäller budgeten vet jag inte hur mycket som är officiellt och får återkomma om det längre fram.

Det fanns flera stora byggprojekt som skulle vara klara till hundraårsjubileet som centrumförnyelsen av Hässleholm och ett nytt badhus. Nu blir det inte så, hur påverkar det firande t ?

– Jag tycker inte att firandet kommer av sig av denna anledning. Det hade varit en kul sak som hade lyft firandet om dessa och andra projekt hade stått färdiga, men det kommer ändå vara en massa andra saker som händer.

Har du hämtat inspiration från andra städers jubileer, exempelvis Kristianstad?

– I onsdags besökte jag Landskronas 600-årsjubileum för att som vanlig besökare studera hur de har lagt upp sitt firande och hämta inspiration. Ingen idé är för bra för att inte låna!

– Självklart kikar jag på hur Kristianstad lägger upp sitt 400-årsfirande. Jag ska se om det går att göra någon typ av samarrangemang och hitta samarbeten mellan Kristianstads och Hässleholms jubileumsfiranden, då de äger rum samma år, avslutar Lars Härstedt.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Jörgen Jörgensen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.