Hårdare krav för socialbidrag till unga

HÄSSLEHOLM. Från och med den 15 april i år kommer socialförvaltningen i Hässleholm att ställa hårdare krav för att det ska betalas ut socialbidrag till arbetsföra.
Hässleholm • Publicerad 5 april 2001

Genom ett samarbetsavtal mellan socialförvaltningen, arbetsmarknadsenheten, Komvux och näringslivskontoret ska alla som kan arbeta beredas sysselsättning antingen genom arbete eller utbildning. De nya reglerna gäller i första hand för ungdomar under 25 och personer som fyllt 25 men som av särskilda skäl är i behov av kompetenshöjande insatser. Inget socialbidrag utgår till dem som inte accepterar de arbets- eller utbildningserbjudanden som ges.

Insatserna från kommunens sida ska i första hand vara inriktade på att utveckla den enskildes möjligheter att i framtiden försörja sig själv.

De nya reglerna gäller inte för personer som endast tillfälligt är i behov av socialbidrag och som bedöms ha goda förutsättningar att inom rimlig tid få ett arbete eller annan arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

Insatserna från kommunens sida ska ses som ett komplement till de system finns för utbildning eller arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Arbetslösa som arbetsförmedlingen arbetar aktivt med och har planerade åtgärder för inom två månader omfattas således inte av de sysselsättningserbjudanden som kommunen ska erbjuda.

I det nya samarbetsavtalet mellan de kommunala förvaltningarna sägs vidare att praktikerbjudande och kompetenshöjande insatser inte får ersätta vård- eller behandlingsinsatser för personer som har allvarliga missbruksproblem eller klart uttalade sociala problem. Däremot kan de beslutade åtgärderna om krav på sysselsättning, vara en lämplig insats för ungdomar i kommunen som har ett begynnande missbruk.

Enligt socialvårdslagen har socialnämnderna möjlighet att ställa krav på dem som uppbär socialbidrag, att de ska delta i praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet.

ewe.nilsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.