Hässleholm är tredje bästa kommun

HÄSSLEHOLM. Hässleholm placerar sig på en hedrande tredjeplats bland landets kommuner när Skattebetalarnas förening i samarbete med Svenska kommunförbundet och för sjunde året i rad rankar bästa och sämsta kommun.
Hässleholm • Publicerad 31 maj 2002

Årets segrare som får dela titeln ”Årets kommun” är Helsingborg och Danderyd, men därefter följer alltså Hässleholm med 1089 poäng. Avgörande är en god ekonomi och mångsidigt serviceutbud i kombination med en lägre kommunalskatt än genomsnittet. – Det är mycket glädjande, men jag är lite förvånad eftersom vi höjde skatten med 50 öre från och med i år på grund av ökande kostnader i förhållande till intäkterna inom framför allt utbildning och omsorg, säger Bengt Andersson (s), kommunalråd. Nu vädrar han morgonluft. – En sådan här grej är värt hur mycket som helst i marknadsföring och innebär förhoppningsvis att fler företag är intresserade av att etablera sig här, förklarar han. Beräkningsmodellen för att kunna rangordna landets alla kommuner har utarbetats av den oberoende konsulten Stefan Elg, Offensiv Management AB. Utgångspunkten är att det inte räcker med en låg kommunalskatt för att vinna, eftersom kommuninvånarna också behöver och kräver kommunal service på olika sätt och en service som motsvarar efterfrågan. De sex kriterierna som jämförs är utdebitering av kommunalskatt, resultat som andel av skatteintäkter och generella statsbidrag, soliditet – eget kapital i relation till summa tillgångar, borgensförbindelse – främst avseende småhus- och egnahemsägare, kommunal service – efter ett mått av Svenska kommunförbundet samt andel privata tjänsteköp i mjuk sektor – exempelvis utbildning, barn-, famil- och äldreomsorg. Kristianstad placerar sig i denna jämförelse på 31:a plats bland landets 289 kommuner och Perstorp på plats 42, Osby på plats 74, Östra Göinge på plats 95, Sölvesborg på plats 176, Olofström på plats 213 och Bromölla på plats 239. Fotnot:Den genomsnittliga kommunalskatten i Hässleholm är 31,24 kronor (skattesatsens storlek skiljer sig mellan olika församlingar). peter.maunula @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.