Hässleholm får en fixare

Fixar-Malte har fått en bror. Miran Dibrani börjar i Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 19 mars 2008
Fixaren Byta lampor är exempel på den hjälp som Miran Dibrani erbjuder. Bild: Ronnie Smith
Fixaren Byta lampor är exempel på den hjälp som Miran Dibrani erbjuder. Bild: Ronnie SmithFoto: 

Med start på tisdag den 25 mars finns det en fixartjänst i Hässleholm kommun, till äldre som behöver praktisk hjälp hemma.

- Vi vill ge en extra service till våra äldre utöver hemtjänsten, säger John Bruun, ordförande i omsorgsnämnden.

- Pensionärsorganisationerna liksom enskilda har tryckt på och det känns värdefullt att vi kan erbjuda det. För jobbet har vi anställt Miran Dibrani. Samlingsnamnet för funktionen är Fixar-Malte.

- Det började i Höganäs, där den förste "fixaren" hette just Malte. Sedan har det spridit sig i hela landet men först nu finns tjänsten i Hässleholm, berättar Åsa Sjöholm, enhetschef inom hemtjänsten.

- Anledningen till att Höganäs började var för att minska antalet fallskador i hemmen.

- Äldre som klättra upp på en pall för att byta glödlampor och gardiner till exempel, ramlar och hamnar på sjukhus med bruten höftled, lidande och höga vårdkostnader som följd.

- Stötesten att få ihop det här praktiskt har varit att Hässleholm är en stor kommun, säger Kim Olsen, verksamhetschef inom hemtjänsten.

- Det går inte att Miran är i Sösdala, och det ringer från Emmaljunga om en trasig glödlampa.

- Tjänsten är till för personer över 75 år i eget boende. Tiderna bokas på telefon direkt med Fixar-Miran.

- Tjänsten är kostnadsfri men kunderna får själva stå för material.

- Fixar-Miran hjälper till med praktiska enklare saker, men inte sådant som sköts av hemtjänsten och hantverkare som el och vvs.

Det är ett ettårsprojekt som drivs med statliga stimulansmedel och ska sedan utvärderas, påpekar Kim Olsen. Fixaren Miran Dibrani som varit vaktmästare på Jakobsskolan är nöjd med tjänsten. Han har även erfarenhet som truckförare och industrijobb.

- Jag har telefontid mellan åtta och nio, sedan ger jag mig ut. Det här passar mig, jag vill jobba med människor. Jag vill ge tillbaka för jag fick mycket hjälp då vi kom från Kosovo till Sverige 1992.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.