Hässleholm får trygghetsvärdar

Socialnämnden i Hässleholm har beslutat att anställa två trygghetsvärdar på heltid under tolv månader med början första halvåret 2008.
Hässleholm • Publicerad 26 mars 2008

Trygghetsvärdarna ska vara verksamma i hela kommunen och skapa relationer på allmänna platser och verka för att sprida trygghet. Trygghetsvärdarna är inga väktare utan anställda av socialförvaltningen för att sprida råd om trygghet och trygghetsläget i kommunen. Nyligen presenterades trygghetsmätningar som gjorts i de skånska kommunerna. Mätningarna i Hässleholm visar att kommuninvånarna anser att tryggheten borde förbättras, men samtidigt visar polisens statistiska uppgifter om brottsligheten i Hässleholm att det är en relativt trygg kommun.

Tjänsterna är på heltid men anställningen är tidsbegränsad till ett år med eventuell förlängning efter utvärdering.

Kommunen söker trygghetsvärdar som är högskoleutbildade med kunskaper som är relevanta för tjänsten. Erfarenhet inom socialt arbete, kriminologi eller kommunikation eller liknande arbete är meriterande. På socialnämndens sammanträde i övrigt diskuterades frågan om ett Barnahus i samverkan mellan kommunerna i nordöstra Skåne, polisen åklagaren, sjukvården och eventuellt andra intressenter. I Barnahuset ska finnas mottagningsrum för utredning, förhör och undersökning kring barn som blivit utsatta för övergrepp.

För två år sedan fick Hässleholms kommun 900000 kronor i utvecklingsmedel inom missbruksvården för så kallat dubbeldiagnosboende.

Projekttiden är nu över och socialnämnden kan konstatera att 35:an i Vinslöv är ett väl fungerande dubbeldiagnosboende.

Ewe Nilsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.