Annons

Hässleholm har fler anställda än rikssnittet

Hässleholm • Publicerad 17 september 2003

Just nu pågår en utredning inom Hässleholms kommun för att kartlägga varför Hässleholms kommun har fler anställda per tusen invånare än riksgenomsnittet. Eftersom personalkostnaderna är en stor post i kommunens ekonomi, så är det också av vikt för kommunen att ha kontroll över lönekostnaderna.

Det märkliga är att Hässleholms kommun fram till 1998 hade personalkostnader och antal årsarbetare som väl stämde överens med riksgenomsnittet. Hässleholms kommun hade fram till 1998 till och med något färre anställda än genomsnittskommunen i landet.

Annons

1997 hade Hässleholms kommun 57,5 årsarbetare per 1000 invånare, riksgenomsnittet var drygt 59 årsarbetare. Året där på hade Hässleholm 59,6 årsanställda och riket 60, men sedan hände något. Antalet årsarbetare per tusen invånare i Hässleholm började stiga kraftigt medan siffran för riket i stort sett låg på samma nivå. Vid mätningen i fjol hade Hässleholms kommun 67,6 årsarbetare per tusen invånare. En ökning med tio inom loppet av fem år.

Antalet årsarbetare i Hässleholms kommun var år 2000, 3191 och vid halvårsskiftet var samma siffra 3372.

Så sent som för ett halvår sedan sa kommunledningen att antalet kommunanställda skulle minskas med ett hundratal tjänster, men verkligheten har blivit en annan.

Ewe Nilsson

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons