Annons

Hässleholm kan få ett Europacenter

HÄSSLEHOLM. På onsdag i nästa vecka ska kommunledningen i Hässleholm ta ställning till ett Europacenter för internationella utbildningar och tjänster. Hässleholm har chansen att få ett sådant redan nästa år. – Det är utbildningar på universitetsnivå och det handlar om europakunskap, kommenterar kommunalrådet Bengt Andersson.
Hässleholm • Publicerad 15 augusti 2001

Enligt vad Kristianstadsbladet erfar är det två österrikiska universitet som står bakom idén. Verksamheten i Hässleholm skulle då bli en filial till ett av universiteten Centret skall ha hela Sverige som upptagningsområde. Om det går som det är tänkt ska undervisningen vara igång hösten 2002. Nästa onsdag–det vill säga den 22 augusti– sammanträder kommunstyrelsens arbetsutskott. Då finns det ett beslutsunderlag som Kommunutveckling AB tagit fram tillsammans med österrikarna, som kommunpolitikerna har att ta ställning till. – Det är förenat med en del kostnader. Därför måste vi ta ställning till om vi ska göra en förundersökning och träffa universitetsledningen. – Vi har varit inne på högskolan i Kristianstad så sent som idag tisdag. De tycker det låter intressant säger Bengt Andersson och berättar att det handlar om tre olika utbildningar, förutom tjänster. – Det hade varit bra om vi kunnat kompletterat våra utbildningssatsningar även med det här, är kommunalrådets kommentar. Dels planeras en masterutbildning och dels en kultur- och managementutbildning, båda två 40-poängsutbildningar. Men det ska också bli längre fleråriga utbildningar på 100-120 poäng, förankrade i nationella och internationella högskolor och universitet samt i lokalt och regionalt näringsliv, kommuner etcetra. Man betonar också vikten av att Hässleholm får utbildningar med universitetsstatus och fördjupning i språk. Dessutom ska centret som nämnts också tillhandahålla andra tjänster som seminarier i Europafrågor, tolk- och lobbyistverksamhet. jan-tuve.truedsson @kristianstadsbladet.se

Av Jan-Tuve Truedsson 0451-83050
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons