Hässleholm kan få ett Europacenter

HÄSSLEHOLM. Kommunutveckling AB presenterade på torsdagen ett koncept hur Europacenter Hässleholm kan byggas upp. Europacentrets mål är att tillhandahålla internationella utbildningar och tjänster i Hässleholm i samarbete med universitetet i Wien och International Center for Culture and Management i Salzburg.
Hässleholm • Publicerad 9 november 2001

Tanken är att både svenska och utländska studenter ska kunna få utbildning på Europacenter i Hässleholm.

Det handlar dels om ett svenskt högskoleprogram och två mastersutbildningar i samarbete med universitetet i Europa.

På torsdagen informerades kommunpolitikerna i Hässleholm om hur det tänkta utbildningssamarbetet kan utformas.

Universitetet i Wien representerades av Rosita Schjerve-Rindler, ICCM i Salzburg av direktor Herwig Päschl vidare medverkade professor Reiner Buchegger som är Europacentrets vetenskaplige ledare i Wien. – Anledningen till att vi föreslagit en placering av Europacenter i Hässleholm, är dels de utbildningstraditioner som finns men framför allt Hässleholms centrala läge, sa Göthe Andersson från Kommunutveckling AB.

Europacentrets mål är att förmedla excellent managementkunskap, fördjupad språkutbildning och företagsutveckling. Målsättningen är att en del av utbildningen skulle kunna starta redan hösten 2002, medan kultur- och managementutbildning på mastersnivå inte kan komma igång förrän våren 2003. Om cirka 3 veckor kommer Kommunutveckling AB presentera ett slutligt förslag till utformning och kostnader för Hässleholms kommun om Europacenter presenteras i Hässleholm.

– Det är ett spännande projekt och vi har väl tänkt att utbildningen skulle kunna förläggas till de nya utbildningscentrum som planeras på Norra Station, säger kommunalrådet Lars Olsson.

Utbildningen skulle onekligen ge Hässleholm en image som universitetsstad, men frågan är om kommunen kan bära de ekonomiska kostnaderna som det innebär att bygga upp och driva ett Europacenter i Hässleholm.

Svaret får politikerna i kommunen ge när de får närmare besked om de ekonomiska åtaganden som kan bli aktuella.

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.