Annons

Hässleholm tillbakavisar krav

För tre månader sedan lämnade Vittsjö Gästhem och Syster Annas Sjukhem i Tyringe in en stämningsansökan till tingsrätten i Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 16 september 2003

De krävde ett skadestånd av Hässleholms kommun på sammanlagt 16 miljoner kronor på grund av att de inte fick förnyade kontrakt med omsorgsnämnden.

Nu har Hässleholms kommuns juridiska ombud gått i svaromål och tillbakavisar sjukhemmens skadestånds-krav. Vittsjö Gästhem och Syster Annas Sjukhem har gjort gällande att kommunen genom att teckna avtal med ISS CarePartner givit ISS otillbörliga fördelar genom att anta ISS anbud trots att tillstånd enligt socialtjänstlagen saknades.

Annons

Bolagen som stämt Hässleholms kommun menar också att kommunen antagit en leverantör som vid avtalstidens början saknat förutsättningar för att utöva den kontrakterade tjänsten.

Advokat Roger Hagman som företräder Hässleholms kommun säger i sitt svaromål till rätten att det enligt socialtjänstlagen inte behövs de tillstånd som ISS formellt saknade när deras anbud antogs av omsorgsnämnden.

När ISS ansökte om komplettering av ett äldre tillstånd lät länsstyrelsen meddela att tillstånd inte krävdes eftersom det var kommunen som skulle göra tillståndsprövningen. Kommunen medger i och för sig att förfrågningsunderlaget inte varit optimalt utformat. Det kunde ha varit tydligare när det gällde prövningen av anbuden.

Men samtidigt gör kommunen gällande att vissa brister i förfrågningsunderlaget och i utvärderingen får accepteras inom ramen för kravet på affärsmässighet.

Syster Annas sjukhem som kräver ett skadestånd av kommunen på 9,8 miljoner kronor säger att man sedan 1972 tillhandahållit 12-14 patientplatser till Hässleholms kommun men att dessa minskades när upphandlingsförfarandet påbörjades.

På detta svarar Hässleholms kommun att kommunens placeringar för vård och omsorg minskat sedan 1997. Under åren 1997-2002 har antalet belagda platser per år på enskilda vårdhem minskat från i genomsnitt 186 till 134. En minskning med 52 platser. Under samma tid har antalet platser minskat inom den egna verksamheten från 666 till 628 platser.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons