Hässleholm tjänar på strejken

För Hässleholms kommun kommer lönekostnaderna att minska med cirka en halv miljon per dag om Kommunals varslade strejk blir verklighet.
Hässleholm • Publicerad 6 maj 2003

Hässleholm tillhör de kommuner som varslats om Kommunals strejk i nästa vecka. 730 av de cirka 2000 som är anslutna till Kommunalarbetarförbundet i kommunen dras in i strejken. Hittills har effekterna av strejken inte varit så stora i Hässleholms kommun. Det är bara kommunens enda parkeringsvakt som är uttagen i strejk. Men om konflikten fortsätter blir det värre i nästa vecka.

De personalkategorier som berörs av strejken är cirka 200 barnskötare, ett 80-tal dagbarnvårdare, 216 bland måltidspersonalen och 125 lokalvårdare. Vidare berörs 25 kommunalarbetare och ett 80-tal vaktmästare. Givetvis kan det uppstå stora problem i verksamheten när över 700 personer går ut i strejk.

Det blir störningar i skoltransporterna eftersom många skolbussar körs av skolans vaktmästare. På daghemmen försvinner en stor del av personalen och barnomsorgen kan inte bli lika omfattande.

När lokalvårdarna är i strejk kommer det snabbt att bli stökigt inte minst i skolorna och i toalettutrymmena.

Skolmåltidspersonalen strejkar och det innebär att eleverna själv får ha mat med sig till skolan.

När det gäller vårdpersonal som jobbar inom de särskilda omsorgerna, intellektuellt funktionshindrade, äldre- och handikappomsorgerna, kommunens hälso och sjukvård görs undantag.

Arbetstagare som arbetar med vård- och omsorgsuppgifter och sådana uppgifter som är nödvändiga för att upprätthålla normal standard ska vara i tjänst. Även personal anslutna till Kommunal inom räddningstjänsten är i princip undantagna. På de olika vårdinrättningarna är det i stort sett enbart vaktmästarna som tas ut i strejken.

I dagsläget ses ingen ljusning i den pågående konflikten, därför finns det risk för en långvarig kamp om förbättrade lönevillkor för Kommunals anställda.

Om konflikten blir verklighet kan kommunerna räkna med lägre lönekostnader i vart fall under konflikttiden, men de strejkande hoppas självfallet få igenom sina krav på ökade löner.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.