1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hässleholm vid vattnet

Det finns ingen anledning att sörja frånvaron av kust. I alla fall inte om man bor i Hässleholms kommun. Här finns en rad paradisiska badplatser.

– Där borta, bakom kullen, bodde jag. Vi fick cykla tre kilometer till bussen som tog oss till skolan i Hästveda.

Cityledaren Johan Jönsson har dirigerat föraren till Vankiva, för att sedan ta av mot Farstorp och därifrån bana väg mot Ballingslöv. Det är inte konstigt att förstå. Det är vackra små farleder genom landskapet och Johan Jönsson känner sin trakt. Han pekar bland annat ut var ryttaren Jan Brink har sin gård.

Johan Jönsson och lundatösen Freja Hagsund, från kommunens tillväxtkontor, är medbjudna av Kristianstadsbladet för en roadtrip som fått namnet ”Hässleholm vid vattnet”. Johan Jönsson ska få visa sitt smultronbadställe. Frida Hagsund håller på att ta körkort och har inte haft möjlighet att se så mycket av kommunen. Hon är bortskämd med kustbad i södra delen av Skåne. Det innebär att hon kan ge en opartisk prövning av hur kommunens badoaser står sig i ett vidare perspektiv.

Sjömellet var en kär lekplats under Johan Jönssons barndom. Freja Hagsund blev lyrisk under sitt besök och gav badplatsen högsta möjliga betyg.
Foto: Andreas Lovén

Första stoppet är Sjömellet, där Johan Jönsson badat mycket som barn. Färden går genom Ballingslöv innan man ska ta sig genom en smal passage, som går under järnvägen (har man en större bilmodell gör man bäst i att välja väg 23).

Sjömellet visar sig vara en magnifik plats. Två ekar bildar entré ner mot bryggan. Vattnet är ljummet och nästan lent mot kroppen. I fonden syns skir skogsgrönska, vass och näckrosor.

Freja Hagsund hoppar i sjön och när hon sedan vilar ut på bryggan är hon lyrisk.

– Jag ger fan Sjömellet fem badankor alltså! Avskilt, fint, möjligen lite dyig botten, men… nä, fem av fem (se samtliga betyg i faktarutan).

Det är knappt ett halvdussin på plats, fredagen den 26 juni. Halva styrkan utgörs av Jan Simonsson och hans döttrar Molly och Kelly.

Molly och Kelly i vattenkrig med pappa Jan Simonsson. Familjen bor bara två kilometer från Sjömellet.
Foto: Andreas Örwall Lovén

– Här är lugnt och skönt. Det är inte så djupt intill bryggan och man behöver inte oroa sig för barnen, säger Jan Simonsson.

På väg tillbaka till bilen uttrycker en solbadande kvinna farhågor för att ett reportage ska locka hit för mycket folk.

Nästa stopp är utvalt av reportern. Luhrsjön är ett måste och dessutom kan man inta lunch alldeles vid beachen. Lufttemperaturen ligger och skvalpar kring 30-gradersstrecket. Det kan innebära en smockfull parkering, men det är ”bara” några hundratal besökare vid sjön.

Hässleholmaren Joel Brandin skulle egentligen ha varit på Rhodos men på grund av coronapandemin fick det bli Luhrsjön. Han ser inte ut att sörja något nämnvärt.

– Här är varmt, skönt och gött.

Blir det bomben från hopptornet?

– Det kommer, det kan jag lova dig.

Tycker du att Luhrsjön kan motivera ett besök från mer långväga gäster?

– Det är värt ett besök. Absolut!

Joel Brandin, Danne Sjöstrand och Emma Rubil valde Luhrsjön när Rhodosresan inte blev av.
Foto: Andreas Örwall Lovén

Johan Jönssons mamma kommer från Hästveda och det har blivit många dopp i Luhrsjön.

– Det var hit man åkte om man ville se folk om sommaren. Det är väl det mest populära badstället i kommunen, skulle jag tro.

När han och Freja Hagsund badat och intagit varsin hamburgertallrik är det dags för nästa stopp, Vittsjö. Där ska Johan Jönsson få testa att åka vattenskidor. Fast det vet han inte än.

Mattias Svärdén, ordförande i Vittsjö vattenskidklubb, har designat erbjudandet så att cityledaren inte kan säga nej. Det pågår vattenskidskola och fyra deltagande tjejer får i uppgift att ge Johan Jönsson en våtdräkt. Han lotsas motvilligt ner till bryggan medan veteranen och tungt meriterade vattenskidsåkaren Bosse Lindén berättar för Kristianstadsbladet om nycklarna till ett lyckat första åk.

– Det gäller att hålla munnen stängd, så att man inte sväljer för mycket vatten. Men, nä, man ska ha roligt. Det ska kännas kul. Håll i handtaget, så gör båten jobbet, brukar jag säga.

Bosse Lindén tar plats bakom ratten, medan Mattias Svärdén försöker instruera Johan Jönsson.

På första försöket tappar cityledaren en skida. Andra försöket slutar med att bröstkorgen klyver ytspänningen. Ett riktigt sälplask, helt enkelt. Tjejerna på bryggan skrattar innerligt och utan förbehåll. Det gör Freja Hagsund också.

Till Vittsjön kommer man inte bara för att bada utan för att paddla kajak, fiska och åka vattenskidor. Nellie Eklund är en stor talang när det gäller det sistnämnda.
Foto: Andreas Örwall Lovén

Mattias Svärdéns anletsdrag avslöjar en viss stress och han ropar ut tips och kommandon till Johan Jönsson, som snott in sig i linan.

– Vad håller han på med? mumlar Mattias Svärdén.

Vid tredje försöket sätter sig Johan Jönsson i split. Det ser ut att strama rejält i ljumskarna och oron stegras i båten. Bosse Lindén vänder om för att hämta upp cityledaren.

– Stäng av motorn. Han är under båten, säger Mattias Svärdén.

När Johan Jönsson bärgas utstöter han besynnerliga läten. Det låter lite som en blandning mellan när någon kippar efter luft och när små barn avvisar föda de nyligen skedmatats med.

Bosse Lindén har ingen syrgas tillhanda men väl några trösterika ord.

– Jag tycker i alla fall att du var bra på att bada!

Mattias Svärdén bestämmer sig för plan B och beordrar fram ”stången” från land.

– Den har vi till barn.

Stången monteras vid sidan av båten och där hängs Johan Jönsson upp. Men han är utmattad och ser ut att ha samma muskelstyrka som en manet. Båten gasar lite lätt, Johan Jönsson kommer på skidor och för en tiondel sekund ser det ut som att han ska greja det. Men det blir ett nytt sälplask innan han försvinner under ytan.

Johan Jönsson övertalades till att testa vattenskidor. Bakom kuppen stod bland annat Lily Snygg, Felicia Johannesson, Matilda Hämäleinen och Lova Svärdén.
Foto: Andreas Lovén

Den här gången faller Mattias Svärdén in i kören av barnskratt från bryggan, men försöker att dölja det via en coronanysning i armvecket.

Väl uppe på fast mark är det dags för glass. Johan Jönssons hasande gång upp mot Café Sjöstugan avslöjar att självförtroendet fått sig en liten knäck, men en strut senare är han vederkvickt och det sedvanliga smittsamma flinet är åter på plats.

Dagen avslutas med ett bad vid Getahålan, en paradisisk plats intill Vittsjön. Bygden är överhuvudtaget omtyckt för sin storslagna natur och vattenaktiviteter, säger Mattias Svärdén.

Getahålan är en väl dold pärla intill Vittsjön. Sommarboende malmöiter fick peka ut vägen när badteamet kört vilse.
Foto: Andreas Lovén

– Här är det dessutom hälsosamt att vara och luften är berömd för att vara ozonrik. Det är en så kallad blå zon, som har bland de flesta 100-åringarna i Sverige. Vittsjöborna dör ju aldrig, ha ha!

Sjömellet:

Betyg

Freja Hagsund: Fem badankor av fem möjliga. Se motivering i reportaget.
Johan Jönsson: Fyra av fem. En riktig idyll. Pittoreskt.
Andreas Örwall Lovén. En stark fyra. I princip så bra ett sjöbad kan upplevas.

Luhrsjön:

Betyg

Freja Hagsund: 3,5 av fem. Det är en subjektiv bedömning och det beror på vad man är ute efter. Det är en annan kategori av bad än Sjömellet, men här kan man spendera en heldag, med alla faciliteter.
Johan Jönsson: Detta är också en idyll på sitt sätt. Kan man ge fyra i betyg igen? Fast en annan sorts fyra än Sjömellet.
Andreas Örwall Lovén: Mitt favoritbad i kommunen. Jag trivs med mycket folk, hopptorn och restaurang. En ny stark fyra.

Getahålan:

Betyg

Freja Hagsund: En dold skatt som uppenbarar sig i gläntan. Så känns det. Men ganska dyig botten som gör att vattnet upplevs lite smutsigt. En fyra.
Johan Jönsson: Platsen är en pärla, inbäddad i skogen. Jag kände till namnet men inte mer. Badkänslan var inte lika bra, så jag ger 3,5.
Andreas Örwall Loven: Det var en viss ansträngning att hitta till Getahålan, men väl värt besväret. Om man vill ha en lugn dag vid vattnet, så bör man åka hit. En fyra i betyg.

Läs mer

Östra Göinge

Brott: Två dyrare bilar stals utanför Osby

Tjuven tog sig in förbi olåst dörr.

Nyheter

I natt: Kille rånad – man anhållen

En kille under 18 års ålder ska ha blivit rånad i Broby på lördagskvällen.

Nyheter

Larm: Avåkning söder om Bjärnum

På natten till söndagen inträffade en singelolycka med personbil söder om Bjärnum.

Kristianstad

Yngsjö: Heliumballong orsakade räddningspådrag

Sjöräddningen larmades om misstänkt drunkning.

Bromölla

Tillbaka i Västanå efter 210 mil på cykel

Från Karesuando till Kåseberga på 24 dagar.

Kristianstad

Äldreboende jämnas med marken

Renovering skulle kosta 32 miljoner – ”Inte värt det”.