Annons

Hässleholmsbo på 4H-läger i grannlandet

HÄSSLEHOLM. Som en av sex svenskar deltog Göran Nilsson (24) från Hässleholm förra veckan i 4H: s nordiska läger på Inderøy utanför Trondheim i Norge. – En del tycker man är galen när man använder stor del av sin semester till att sova i tält. Men det primitiva lägerlivet är härligt, säger Göran som veckan före också var på det Svenska rikslägret i Halland.
Hässleholm • Publicerad 8 augusti 2001

Göran Nilsson som till vardags finns på Vinslövsföretaget RF-system som maskiningenjör har fått sin ”uppväxt” i Norra Sandbys framgångsrika 4H-klubb. I klubben har han också varit ordförande men ägnar sig nu istället åt uppdrag på läns- och riksplanet. – Eftersom vi i Sverige har riksläger varje år är det inte så många som åker till det nordiska lägret, till skillnad för våra grannländer där man inte har riksläger när man är värd för det nordiska lägret. Men det ska vi ändra på säger Göran Nilsson som tidigare varit med också i Sveriges 4H: s förbundsstyrelse, men nu helt koncentrerar sig på förbundets internationella nämnd med inriktning på nordiska arrangemang. – 4H centralt har antagit en ny arbetsplan där det ska satsas mer på lägerverksamhet på olika plan. Riksläger, nordiska läger, andra läger och lantgårdskollo på våra 4H-gårdar. – Temat för lägret i Straumen på ön Inderøy i det mellannorska fjordlandskapet var ”Kulturen och jag”. Totalt deltog 1300 4H-are från tolv nationer. Förutom Norden bland annat den estniska 4H-organisationen och Gambia där norska 4H startat ett projekt. – Lägerveckan bjöd på aktiviteter som volleyboll, hästskogolf, aktivitetsdagar med besök på museum och fästningar, fisketurer och teater. Varje land skulle också stå för underhållningen en kväll. Vi roade dem med sånger och lekar från Sverige, säger Göran som var ledare för den svenska gruppen med deltagare från Skåne, Kronoberg och Älvsborgs län. – Nordiskt 4H-läger arrangeras vartannat år och arrangörskapet växlar mellan Finland, Norge, Danmark och Sverige. Nästa gång blir det i Danmark och år 2005 är det dags för Sverige att stå värd för lägret. – Ett läger är alltid en upplevelse, särskilt när det kommer deltagare från flera länder. Man träffar nya människor, får nya erfarenheter om både 4H och på andra plan. Det blir ett minne för livet säger Göran som med sju riksläger och två nordiska läger tillhör veteranerna inom organisationen. – Det är sjutton år sedan jag gick med i 4H, påpekar han. jan-tuve.truedsson @kristianstadsbladet.se

Av Jan-Tuve Truedsson 0451-83050
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons