Hässleholmsfotograf visar sina bilder i tjeckiska Pilsen

Hässleholm Artikeln publicerades

Hässleholmsfotografen Eric Hammerin får chansen att ställa ut sina bilder i Pilsen i Tjeckien. – En osannolik grej! Först trodde jag det var någon som var ute för att luras, säger Eric Hammerin.

HÄSSLEHOLM. – Som företagare får man konstiga säljarsamtal. Det här var ett sådant trodde jag, säger Eric Hammerin och berättar hur en man på knagglig engelska frågade om jag var intresserade av att ställa ut bilder i Tjeckien.

– När jag sedan fick ett mejl som jag inte kunde öppna och därefter ett nytt telefonsamtal blev jag än mer misstänksam, men jag gjorde ändå lite efterforskningar. Det visade sig att Skandinaviska huset finns i Tjeckien, ett kulturprojekt som de skandinaviska länderna driver tillsammans med Baltstaterna.

Resten är historia. Av de 70 ”tittbilder” som Eric Hammerin mejlade över har arrangören valt ut tolv naturbilder till utställningen, som har vernissage och premiär på lördag.

    – Jag är nerbjuden dit och får resa och uppehälle betalt. Fotoutställningen kommer att hänga fram till midsommar och är en av flera aktiviteter. Det är jag och en tjeckisk fotograf som ska visa bilder av Sverige sett med svenska respektive tjeckiska ögon.

    – Jag kommer visa bilder från Skåne och Västkusten. Bland dem finns bland annat en näckrossjö vid Hästveda, Näset i Osbysjön och ett fält med blommade syrror i Nöbbelöv utanför Kristianstad.

    Hur hittade de dig?

    – På nätet där jag har en bildbyrå. Tidigare jobbade jag på posten, men sedan elva år jobbar jag heltid som professionell fotograf. Det här ger en kick, som att vinna på lotteri. Jag får möjlighet att visa mina bilder i andra och nya sammanhang.

    Utställning