Annons

HD tar inte upp mål mot Osbypar

Högsta domstolen meddelade på torsdagen att det inte ges något prövningstillstånd utan hovrättens dom mot ett par från Osby står fast.
Hässleholm • Publicerad 5 september 2003

Makarna dömdes till vardera 14 månaders fängelse för grov förskingring.

För drygt ett år sedan lämnades en stämningsansökan in till tingsrätten i Ljungby där makarna som båda är i 50-års åldern från Osby, åtalades för grov förskingring.

Annons

Under tiden april 1993 till november 2000 hade makarna skött kvinnans numera avlidne broders ekonomiska angelägenheter med redovisningsansvar. Enligt fullmakt hade de behörighet att hantera kvinnans broder och mannens svågers bankmedel. När mannen avled framkom det att makarna från Osby tagit ut en halv miljon kronor från de bankmedel som de hade att förvalta och tillägnat sig pengarna själv.

Tingsrätten dömde paret från Osby till vardera ett och ett halvt års fängelse för grov förskingring. Brottet bedömdes som grovt eftersom makarna missbrukat de förtroende de fått och att det dessutom handlade om ett betydande penningbelopp.

Tingsrättens dom överklagades till hovrätten, som i mars månad i år behandlade målet. Även hovrätten dömde makarna för grov förskingring men straffets längd ändrades till ett år och två månaders fängelse vardera för Osbyparet.

Makarna överklagade till HD och framförde liksom tidigare att åtalet mot dem skulle ogillas eller att påföljden skulle ändras till villkorlig dom. Den dömda Osbykvinnan skulle ändå genom arv få del av de medel som de förvaltat.

Genom att HD nu beslutat att inte pröva målet så står hovrättens dom mot paret från Osby fast och makarna tvingas att avtjäna sina fängelsestraff för den grova förskingringen.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons