GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hells Angels-president döms till fängelse

Hells Angels-presidenten hotade att bränna ner sin tidigare bekants hus och pressade honom på pengar. Nu har han dömts till fängelse i ett år och sex månader vid Hässleholms tingsrätt.
Hässleholm • Publicerad 16 januari 2018
Foto: Berit Roald / NTB TT

42-årige mannen, som är utpekad som president för en av de skånska Hells Angels-avdelningarna, åtalades strax före jul för försök till grov utpressning, något som Kristianstadsbladet tidigare rapporterat om.

Enligt åtalet ska han ha hotat en före detta bekant, en man hemmahörande i Hässleholm, med att bränna ner hans hus och skada honom så att han skulle bli invalidiserad om han inte betalade 100 000 kronor inom en vecka.

42-åringen sa, enligt målsägande, att han antingen skulle skada honom själv eller anlita någon annan som skulle göra det och att han gjorde det för han var president i Hells Angels.

Hoten ska ha uttalats i november förra året och i botten finns en otrohetsaffär som ligger cirka tio år tillbaka i tiden.

Målsäganden var vid den tiden god vän med mc-ledaren men hade också en hemlig relation med hans dåvarande sambo. Några år senare, när affären kom till 42-åringens kännedom, ska han pressat sin tidigare vän på 50 000 kronor.

Då ska han, enligt egen utsago, ha valt att betala den begärda summa mc-ledaren begärde, pengar som han lånade av banken.

Men i höstas ska nya detaljer om relationen ha kommit fram och mc-ledaren tog då på nytt kontakt med mannen och begärde mer pengar.

”Det var rätt mycket grisigare än jag hade trott och jag tog kontakt för att förklara att han var ett jävla svin. Jag var arg och det tror jag att alla män kan sätta sig in i”, sa mc-ledaren när han förhördes i Hässleholms tingsrätt.

Hells Angels-presidenten förnekar däremot att han ska ha hotat och pressat mannen på pengar.

Han säger att det aldrig talats om pengar, utan att det var offret självt som börjat tala om hur de skulle ”lösa” situationen. Men när han och mannen möttes efter att ha stämt träff i Gallerian i Hässleholm, tog han ändå emot ett kuvert med ett gummiband runt.

”Det kunde väl lika väl ha innehållit biobiljetter”, försvarade mc-ledaren sig i rätten.

Men mötet i gallerian var riggat av polisen och den utpressade mannen bar på dolda inspelningsverktyg som spelade in samtalet med mc-ledaren. Efter mötet i gallerian greps han av polis och häktades kort därpå.

Nu väljer Hässleholms tingsrätt att tro på målsägandens berättelse och anser att den är klar, lång och detaljrik och att den väl förklarar de reaktioner hos honom som hans hustru och övriga förhörspersoner vittnat om.

Hans berättelse vinner enligt tingsrättens bedömning också stöd av övriga bevisning.

Slutligen bedömer tingsrätten att det förelegat fara för brottets fullbordan och att 42-åringen därför ska dömas för försök till grov utpressning. Han döms även för ringa narkotikabrott och dopningsbrott.

Påföljden blir ett år och sex månaders fängelse.

42-åringen ska även betala 28 079 kronor i skadestånd till målsägande jämte ränta. Detta eftersom han till följd av att han och familjen tvingats flytta till ett skyddat boende under en övergångstid haft extra kostnader samt behövt skaffa kamerabevakning för att kunna flytta tillbaka till sin bostad.

Kristina WihlborgSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.