Hembygdsföreningen måste säga upp anställda

Hässleholm • Publicerad 24 augusti 2004

Minskade kommunala anslag och ökade kostnader för verksamheten har inneburit att Västra Göinge Hembygdsförening har sett sig nödsakade att säga upp de två anställda som jobbat med bland annat guidning i museets byggnader i Hässleholms hembygdspark.

Hembygdsföreningen har betalat en del av av de löner som de två anställda från Arbetsmarknadsenheten har. Men nu har föreningen sett sig tvingade att säga upp de anställda från och med den 1 oktober.

– Redan när vi gjorde upp budgeten för i år stod det klart att vi inte skulle klara av att ha personal anställda.

– Tidigare hade vi ett kommunalt bidrag på 215000, men i år har kulturnämnden minskat bidraget med 50000 kronor, säger hembygdsföreningens ordförande Elsa Persson.

Under sommarhalvåret har museet varit öppet dagligen mellan klockan 13 och 15. Under vardagarna har de anställda svarat för visningarna och under lördagar har föreningens styrelseledamöter ideellt ställt upp för att klara öppettiderna.

Vad som händer nu när de två anställda slutar är oklart.

– Vi ska ha ett styrelsemöte för att diskutera hur vi ska göra. Det är möjligt att vi endast kan hålla museet öppet under veckosluten, säger Elsa Persson.

De två anställda som under många år varit verksamma i museet har inte enbart skött visningarna för allmänheten utan också utfört andra uppgifter.

– Det är inte enbart de minskade anslagen som medfört en ansträngd ekonomi, vi har också fått ökade fasta kostnader för försäkringar med mera. Vi har även stora kostnader för den skadegörelse som byggnaderna i hembygdsparken utsätts för, säger Elsa Persson.

Ewe Nilsson

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.