Hingst från Tullstorp bruksetta

Jan Brink och Tullstorp Dressage Stable gjorde det igen. För andra året i rad blev en av Tullstorps hingstar bruksetta.
Hässleholm • Publicerad 27 februari 2008
Rentino har en toppintressant tysk härstamning som blir bra komplement till Tullstorps hingstprogram.
Rentino har en toppintressant tysk härstamning som blir bra komplement till Tullstorps hingstprogram.Foto: 
Dressyrryttaren Jan Brink.
Dressyrryttaren Jan Brink.Foto: 
Hyllades Jan Brink och Minna Telde med bruksettan Hohenstaufen II. Bilder: Krister Lindh
Hyllades Jan Brink och Minna Telde med bruksettan Hohenstaufen II. Bilder: Krister LindhFoto: 

– Att ta hem förstaplatsen två år i rad är fantastiskt.

Det säger dressyrryttaren Jan Brink då han är tillbaka i vardagens slit på anläggningen i Vankiva utanför Hässleholm.

Bakom sig har han en hektisk vecka med privatplan till Sturup, allt för att klämma in bruksprovet i Flyinge mellan akterna i Neumünster i Tyskland där världscupdressyren samtidigt pågick.

– Självklart är det en fjäder i hatten och bra för avelsverksamheten. Eftersom jag är tävlingsmänniska vill jag vara främst. Det är väldigt kul att av de fem fyraåriga gångartshingstarna som godkändes kommer två från Stall Tullstorp.

Det var Hohenstaufen II som Jan Brink äger tillsammans med Åke Björsell som blev bruksprovsetta, en av kronprinsarna i stall Tullstorp efter storstjärnan Briar. – Minna Telde visade upp Hohenstaufen II vid bruksprovet. Själv red jag Rentino som placerades trea, berättar Jan Brink, en hingst som TT-Bemanning är delägare i.

– Det har blivit 26 bruksprovshingstar sedan 1984. I fjor vann vi med First Wish. När Briar var fyra år blev han tvåa, samma år som jag fick in Sack som bruks-provsetta och båda har sedan dess tävlat i både OS och VM. Bruksprovet i Flyinge pågick under drygt en vecka, och av 90-talet anmälda hingstar godkändes 23.

– Det är en stor grej och kan innebära miljoninkomster i språngavgifter för ägarna om man får en hingst godkänd i bruksprovet.

– Dessutom är det en förutsättning för ett framgångsrikt avelsarbete. Det blir ofta många ston till en bruksprovsetta, påpekar Jan Brink.

– Bruksprovet består av en exteriörbedömning. Vidare löshoppning, uppsutten ridning två gånger och med testryttare. Allt vägs ihop och dessutom tar man hänsyn till hingstens härstamning.

– Självklart finns både Hohenstaufen II och Rentino med på vår hingstvisning som i år blir den 8 och 9 mars, avslutar Jan Brink.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.